Premium

Nafthaly belandde met haar beide kinderen op straat, maar krabbelt overeind: ’Ondanks alle ellende een lach op mijn gezicht’

Nafthaly belandde met haar beide kinderen op straat, maar krabbelt overeind: ’Ondanks alle ellende een lach op mijn gezicht’
Nafthaly met dochtertje Rufiëly en zoontje Clearance.
© Foto Peter van Aalst.
Den Helder

Nafthaly (24) (’Liever geen achternaam’) heeft al heel veel meegemaakt in haar nog jonge leven. Mislukte relaties, schulden en uiteindelijk twee jaar geleden op straat beland. Sinds vorig jaar zomer is ze terug in haar geboortestad Den Helder met haar dochtertje Rufiëly van zes en zoontje Clearance van één.

Nafthaly wilde graag meewerken aan de boekjes van beide dnoDoen-medewerkers. „De kinderen moeten een realistisch beeld krijgen wat maatschappelijke opvang voor hen betekent. Ik heb geput uit eigen ervaringen, aangegeven wat in mijn ogen belangrijk is voor een kind. Bij mijn intake kreeg mijn dochtertje chocolademelk van een lieve vrouw. Dat wilde ik er bijvoorbeeld in hebben omdat dit voor nieuwe kinderen herkenbaar is”, vertelt ze in haar nieuwe woonomgeving.

Ze heeft een nogal turbulent leven achter zich. Opgegroeid in Den Helder, enkele jaren gewoond op Curaçao en na terugkeer neergestreken in Amsterdam.

Tussendoor relaties gehad met verschillende mannen. Haar kinderen hebben niet dezelfde vader. Nafthaly volgde een kappersopleiding in Zaandam, maar maakte die niet af.

Nieuwe toekomst

Ze verbleef enige tijd bij haar moeder in Den Helder. Haar vader woont in Alkmaar. „Maar ik wilde bouwen aan een nieuwe toekomst. Ik kon een kamer huren bij een kennis in Amsterdam. Rufiëly was een paar jaar oud. Ik leefde van een uitkering voor daklozen. Officieel bezat ik geen woonadres.”

Lees ook: Kinderen in de daklozenopvang zijn kwetsbaar, speciaal voor hen zijn er nu kinderboeken over het leven zoals zij dat hebben

Twee jaar geleden liep het spaak in de hoofdstad. „Die kennis gebruikte drugs, kwam steeds geld te kort en wilde dat van mij lenen. Ik had zelf bijna geen cent, de spanningen liepen steeds op”, blikt Nafthaly terug.

Op straat

In 2017 was de maat vol. Ze vertrok en stond op straat. „Ik heb aangeklopt bij de GGD. Kwam enkele maanden in de noodopvang en een jaar in een Moeder-Kind Huis.”

In die periode raakte ze voor de tweede keer zwanger. „De druk op opvangplaatsen in Amsterdam was en is groot. Ik ging terug naar Den Helder en klopte aan bij dnoDoen. Dat was in de hete zomer van 2018. Mijn zoontje was net drie maanden”, vertelt ze.

Schulden

Ruim een jaar later krabbelt Nafthaly langzaam weer op. Ze kampt met schulden vanwege onder meer de dure kappersopleiding. Ze staat sinds begin dit jaar onder bewindvoering, lost elke maand 35 euro af van een schuld van dik 7000 euro. „Daar zit ik op deze manier nog vijftien jaar aan vast.”

Lees ook: Dakloze kinderen in Nederland? Jazeker en dat aantal neemt snel toe, merken ze bij dnoDoen in Noord-Holland

Maar dat is nu even bijzaak voor de jonge moeder. Bij dnoDoen woonde ze de eerste maanden met haar beide kinderen in een huis met gedeelde badkamer, toilet en keuken. Dat was soms best moeilijk, erkent ze. „We woonden en sliepen in één grote kamer. Clearance lag naast mij in bed, Rufiëly in een eigen bedje. Voor hen was die beginperiode heel moeilijk, vooral voor mijn dochter. In een Moeder-Kind Huis wonen alleen moeders met kinderen. In de daklozenopvang kwamen ze in de gang, keuken en badkamer-toilet ook alleenstaande mannen tegen. Dat was heel vreemd voor ze.”

Flatwoning

Maar dat is verleden tijd. Sinds bijna een halfjaar woont Nafthaly zelfstandig in een flatwoning vlakbij de duinen , compleet met een eigen woonkamer, keuken, badkamer en drie slaapkamers. Het huurcontract met de particuliere huisbaas staat op naam van dnoDoen, maandelijks zorgt de bewindvoerder voor betaling van de huursom.

Nafthaly is er blij mee: „Ze noemen dit verdienhuizen. Als het goed gaat en er geen huurschulden of andere problemen ontstaan, kan ik de woning na een jaar zelf huren. Ik doe mijn best om dat doel te bereiken.”

Ze volgt sinds kort een parttime opleiding in de zorg. Twee dagen per week stage en één dag naar het wijkleerbedrijf voor lessen van het ROC. Ze bouwt zorgvuldig aan een nieuw sociaal netwerk. Haar dochtertje doet het goed op de basisschool en in de kinderopvang.

Vriendinnetjes

„De kinderen zijn heel blij met onze eigen plek. Rufiëly heeft al vriendinnetjes op school en op de galerij. Zelf doe ik alles rustig aan. Voor meer vriendinnen heb ik nog even geen tijd. Dat komt wel. Dat geldt ook voor nieuwe relaties, die zijn nu even niet zo belangrijk, ik kijk vooral naar mezelf en mijn kinderen.”

Boekjes

Ze juicht het toe dat er via de boekjes meer aandacht komt voor de kwetsbare positie van kinderen in de maatschappelijke opvang: „Emotioneel doet dit ontzettend veel met ze. Het gaat erom dat ze voelen dat ze niet de enigen zijn in die positie. De situatie is verre van ideaal, maar op dat moment wél normaal. En echt gebeurd.”

Nafthaly is strijdbaar en positief van aard: „Ik heb ondanks alle ellende toch de lach op mijn gezicht bewaard. Ik heb veel verdriet gekend. Maar het verleden hoeft je niet kapot te maken. Ik ben creatief. Ik schrijf zelf muziek en rap graag over mijn eigen situatie. Ook maak ik videofilmpjes die op YouTube te zien zijn. Ik wil graag een muziekalbum maken. Daarin kan ik mijn emoties kwijt en het verleden afsluiten. Ik hoop zo ook dat ik anderen kan helpen die in een zelfde situatie zijn beland.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen