Premium

Column Fit blijven: Diabetes type 2 vaak pas laat ontdekt

Column Fit blijven: Diabetes type 2 vaak pas laat ontdekt
Maaike Dirks

Leefstijlcoach Mijke Dirks helpt mensen om fit te blijven. Ze geeft hier wekelijks advies.

Er zijn twee soorten diabetes. Diabetes type 1 en diabetes type 2. Beide zijn een ziekte waarbij het lichaam geen evenwicht kan houden in de bloedsuiker. De bloedsuikerspiegel wordt geregeld door het hormoon insuline.

Er is alleen wel degelijk een verschil tussen beide typen diabetes in oorzaak en in behandeling. Bij diabetes type 2 hebben mensen te weinig insuline in het lichaam en reageren ze daar ook niet goed op. Dit type kan worden veroorzaakt door overgewicht, een ongezonde levensstijl en soms ook door erfelijke factoren.

Wanneer diabetes type 2 wordt geconstateerd zal diegene voedingsadviezen krijgen en adviezen voor een gezondere leefstijl. Aanvullend zullen er medicijnen worden voorgeschreven of moet er insuline gespoten worden. Wanneer iemand goed let op zijn voeding en leefstijl, kan het zijn dat medicatie niet meer nodig is.

Bij diabetes type 1 is het een ander verhaal, daar is sprake van het afweersysteem dat de cellen vernietigt die insuline aanmaken. Hoe deze vorm van diabetes ontstaat, is nog niet duidelijk. Veelal speelt aanleg een rol. Mensen die gediagnosticeerd worden met dit type diabetes zullen elke dag de bloedsuiker meten en insuline moeten spuiten. Daarbij moeten zij bij elke hap die zij eten berekenen hoeveel insuline er nodig is. Deze vorm is nog niet te genezen.

Vooral type 2 wordt pas laat ontdekt. Let op de volgende symptomen: veel drinken, veel plassen, veel moe, last van de ogen, last van terugkerende ontstekingen zoals blaasontsteking. Neem bij twijfel contact op met de huisarts. Want ook hier geldt natuurlijk: liever voorkomen dan genezen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.