Premium

Teammanager Dinkelberg vindt overstap van Haarlem naar Telstar niet saillant: ’Wie dat vindt, moet naar de psycholoog’

Teammanager Dinkelberg vindt overstap van Haarlem naar Telstar niet saillant: ’Wie dat vindt, moet naar de psycholoog’
Dinkelberg: ,,Ik wil dit nog jaren doen.”
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Velsen-Zuid

Speler, trainer, scheidsrechter, voetbalkamporganisator, teammanager, werknemer van de KNVB. Kevin Dinkelberg is een voetbaldier. Toen Andries Jonker hem vroeg teammanager te worden van Telstar, hoefde hij niet lang na te denken.

Veel mensen zullen met hun ogen knipperen als ze Dinkelberg (56) in een Telstarjas zien. De ’transfer’ is saillant. De IJmuidenaar bekleedde dertien jaar lang dezelfde functie bij het eerste en tweede team van HFC Haarlem. Van 1997 tot 2010 was hij actief bij de concurrent van Telstar.

,,Concurrent? Welnee joh. Haarlem bestaat al bijna tien jaar niet meer. Als Haarlem nog zou bestaan, was het anders geweest. Ik ken hier ook veel mensen en woon in IJmuiden. Mensen die zich daar druk overmaken, hebben zelf een probleem en moeten naar de psycholoog. Tussen de staf en spelers van Haarlem en Telstar was altijd alles koe en ei, het was slechts een klein groepje aanhangers dat elkaar de hersens insloeg.”

Bovendien, Dinkelberg is meer een RCH-man. Zijn opa van moederskant was Peer Krom, speler van RCH en speler van het Nederlands elftal op de Olympische Spelen van 1924 en 1928. Zijn vader was voorzitter van RCH. Toch mocht hij als kind zelf kiezen of hij naar Haarlem wilde of RCH. ,,Ik koos RCH, ik vond het stoer dat mijn opa daar zoveel indruk had gemaakt.”

Zelf kwam hij als voetballer tekort om in de voetsporen van zijn opa te treden. Het bleef bij twee wedstrijdjes in het eerste van RCH. ,,En dat had meer te maken met de vele blessures dan met mijn kwaliteiten”, is hij eerlijk.

Toch heeft Dinkelberg zich als een vis in het water gevoeld in het voetbalwereldje. Hij werd jeugdtrainer bij RCH en Haarlem. Vanaf het midden van de jaren tachtig hielp hij bij het organiseren van voetbalkampen voor de KNVB, op de velden van het huidige Olympia Haarlem.

Het was daar waar hij voor het eerst Andries Jonker tegen het lijf liep. ,,Andries was coördinator bij die kampen. Doordat ik later bij de KNVB ging werken als coördinator van de zaalvoetbalcompetitie en helpdeskmedewerker, zijn we elkaar altijd tegen blijven komen.”

Omdat Bert van Duijvenbode de functie van teammanager niet langer kon combineren met zijn nieuwe baan, zocht Jonker contact met zijn oude voetbalkampcollega.

,,Ik was enthousiast. Eigenlijk miste ik het wel om teammanager te zijn. Je gaat het hele land door en komt in alle stadions. Het is je taak om te zorgen dat de technische staf zich geen zorgen hoeft te maken over het randgebeuren. Ik zorg ervoor dat de wedstrijdformulieren juist worden ingevuld en geef bij het eten voor de uitwedstrijden de dieetwensen door. Als een speler geblesseerd raakt is het ook mijn taak om hem op te vangen en eventueel te begeleiden naar het ziekenhuis.”

Tot drie jaar geleden was Dinkelberg scheidsrechter bij amateurwedstrijden. Daar kwam met een doffe klap een einde aan.

,,Ik had een wedstrijd gefloten en voelde me niet zo lekker. Ik nam een aspirientje en ging slapen. De volgende dag was het weg. Ik gaf het aan bij mijn diabetesverpleegkundige. Er werd een hartfilmpje gemaakt waaruit bleek dat ik een hartinfarct had gehad. Ik moest onmiddellijk stoppen met het fluiten van wedstrijden. Dat was slikken. Ik mag geen zware inspanningen meer verrichten. Inmiddels begeleid ik amateurscheidsrechters.”

Bij Telstar treft de nieuwe teammanager veel bekenden. ,,Arvid Smit (assistent, red.) ken ik nog uit de tijd dat hij in de jeugd van Haarlem speelde. Anthony Correia en Frank Korpershoek heb ik vanuit de KNVB begeleid bij hun trainersopleiding. Ik zal de komende tijd ook vaak op donderdag aanwezig zijn bij de club, want ik wil graag de mensen van de club leren kennen zodat ik weet waar iedereen binnen de club mee bezig is. Als het aan mij ligt ga ik deze functie nog heel lang uitoefenen.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen