Ziekenhuizen halen met een 7,4 een hoger rapportcijfer, maar Zaans Medisch Centrum scoort een 5

Annemarie de Jong
Amsterdam

De 64 algemene ziekenhuizen scoorden samen gemiddeld een 7,4 voor hun financiële gezondheid in 2018. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 7,1 van een jaar eerder.

Dat blijkt uit de jaarlijkse ’ziekenhuizenstresstest’, waarbij BDO Accountants en Adviseurs de jaarrekeningen van ziekenhuizen over 2018 vergeleek. In Noord-Holland haalt het Zaans Medisch Centrum een onvoldoende: een 5.

Ook het Dijklander Ziekenhuis staat er niet goed op. Het rapportcijfer van het ziekenhuis (Hoorn en Purmerend) daalde van een 6 vorig jaar naar een 5. Tergooi (Hilversum en Blaricum) gaat van een 6 naar een 7. Het Spaarne Gasthuis (Haarlem en Hoofddorp) haalt het hoogste cijfer van de provincie: een 9. Maar dat is toch een punt lager is dan de 10 van een jaar eerder.

Het rapportcijfer van de Noordwest Ziekenhuisgroep zakt van een 10 naar een 8. Hetzelfde geldt voor het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. In Zuid-Holland krabbelt het Alrijne op van een 4 naar een dikke 8. In de provincie Utrecht maakte het Meander Medisch Centrum in Amersfoort een nog grotere sprong. Het ziekenhuis ging van een 3 naar een 9.

Het Amphia in Breda staat er het beste voor in Nederland en op de laatste plaats van de ranglijst staat het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer.

De ’Benchmark Ziekenhuizen 2019’, een thermometer die de financiële fitheid van ziekenhuizen aantoont, lijkt goed nieuws. „Mooie rapportcijfers, maar de gevreesde zorginfarct lijkt niet afgewend”, zegt Chris van den Haak, voorzitter van de branchegroep Zorg van BDO.

Personeelstekorten

De ’zorgvraag’ blijft volgens Van den Haak toenemen en zet de betaalbaarheid steeds meer onder druk. De wachtlijsten lopen op en er zijn personeelstekorten. Voor de ziekenhuizen stegen de totale kosten voor personeel dat niet in loondienst is van 389 miljoen in 2017 naar 422 miljoen in 2018.

Bij de ziekenhuizenstresstest wordt gekeken naar zaken als rendement, liquiditeit, solvabiliteit, personeelskosten en current ratio.

Elf van de 64 ziekenhuizen zijn volgens BDO financieel niet gezond, dat is bijna een op de vijf. Zeven ervan scoren al een aantal jaren een onvoldoende.

Het gezamenlijke resultaat van de ziekenhuissector bedroeg 274 miljoen euro in 2018, blijkt uit de cijfers. Dat is maar liefst 63 miljoen euro meer dan het jaar ervoor.

Het gemiddeld rendement steeg licht, van 1,2% in 2017 naar 1,5% in 2018. Dat was voor het eerst een stijging na een jarenlange daling sinds 2013, toen dit 2,7% bedroeg. De solvabiliteit steeg verder naar 27,7%, een toename van twee procent. De liquiditeit nam eveneens licht toe: van 1,24 naar 1,28.

Waar de kleinere ziekenhuizen vorig jaar juist een inhaalslag leken te maken, daalde hun overall score nu van 7,7 naar 7,1. Bij middelgrote ziekenhuizen steeg dit cijfer van 7,5 naar 7,7. De grote ziekenhuizen gingen van een 6,6 naar een 7,4 en lieten daarmee een omgekeerde ontwikkeling zien vergeleken met kleinere ziekenhuizen.

Verdampt

De relatief hogere rendementen die kleinere ziekenhuizen in 2017 behaalden zijn in 2018 verdampt. Het rendement voor kleinere ziekenhuizen daalt van 2,1% in 2017 naar 1,6% in 2018. Dat is nipt hoger dan het gemiddelde. Het resultaat van de kleinere ziekenhuizen daalde met 9 miljoen euro naar 35 miljoen euro. Twaalf van de negentien ziekenhuizen uit deze categorie noteerden dan ook een lager resultaat dan in 2017.

BDO presenteert binnenkort de financiële stresstest voor de acht universitair medische centra (umc’s).

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen