Sportdocumentaire Turn! veroorzaakt ophef en roept herinneringen op aan eerdere publicaties op deze site [video]

Marco Knippen
Haarlemmermeer

De maandag op NPO2 uitgezonden documentaire Turn! heeft veel ophef veroorzaakt. In Turn! volgt filmmaker Esther Pardijs haar 9-jarige zoon Roman en enkele clubgenootjes in hun sport, waarin een onthutsend beeld wordt geschetst van een pedagogisch onverantwoord regime, de negatieve impact op de kinderen en de worstelingen en dilemma’s van hun ouders.

De documentaire doet denken aan de publicaties in deze krant afgelopen zomer, waarin de doorgeschoten prestatiecultuur binnen SV Pax Haarlemmermeer - een van de vier landelijke entra voor talentontwikkeling - werd beschreven. Grensoverschrijdend gedrag, vastgesteld door het Instituut Sport Rechtspraak (ISR) en gerapporteerd aan de Nederlandse gymnastiekunie, zou er structureel van aard zijn, bleek uit onderzoek van deze krant. De uitwassen besloegen onheuse bejegening, straffen, negeren van blessures en het niet naleven van medische protocollen. De publicatie leidde tot Kamervragen. Disciplinaire maatregelen tegen de betrokken coaches bleven uit.

Lees ook:

Onbegrip bij ouders: stelselmatig wangedrag bij topturnclub

Opinie: Slager keur je eigen vlees niet

Prestatiecultuur mondt uit in wangedrag; bij Pax kan turntalent niet dun genoeg zijn

Kamervragen over wangedrag bij topturnclub Pax en oproep tot meldpunt

Onderzoek naar nieuw meldpunt na berichten over sv Pax in Hoofddorp

Commentaar: Waarom laten ouders hun kinderen aan topturnen doen?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen