Actie Week van de Veiligheid Landsmeer geen overbodige luxe: ’Inbreker kan hier en daar zo het huis in’ [video]

Landsmeer

In Den Ilp, Purmerland en Landsmeer zijn bij diverse huizen deuren onafgesloten aangetroffen, terwijl niemand thuis was.

Dat constateerde burgemeester Dennis Straat die dinsdag in de Week van de Veiligheid Landsmeerse dorpen langsging om te kijken hoe veilig de huizen zijn.

Hij nam wijkagent Jeroen Zonneveld, opsporingsambtenaar Jeroen Engel en drie politiestudenten mee. De actie bleek geen overbodige luxe: tijdens de controle bleken diverse achterdeuren en schuurdeuren los, terwijl er niemand thuis was.

Bij elke onveilige plek legden ze een blauw kartonnen voetje. Daarop stond onder meer de tekst ’Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn’. ,,We hopen dat bewoners voortaan hun deuren op slot doen als ze weggaan’’, zei Straat.

Zo was het raak in de Frans Banning Cocqstraat in Purmerland. ,,Een schuurtje staat open, de fiets is zo voor het meenemen’’, zegt Straat. Zonneveld: ,,Een trapje. Als je een beetje brutaal bent, kun je daarmee zo naar het openstaande bovenraampje klimmen.’’

Actie Week van de Veiligheid Landsmeer geen overbodige luxe: ’Inbreker kan hier en daar zo het huis in’ [video]
Opsporingsambtenaar Jeroen Engel gooit
© Foto Ella Tilgenkamp

Buurtgenoot Tiny Ridder vindt de actie een goed initiatief. ,,Dan kan ik de burgemeester gelijk vragen of hij ervoor kan zorgen dat de slootkant gemaaid wordt.’’ Ze woont hier al 37 jaar. ,,En veilig.’’

Wijkagent Zonneveld ziet dat in de dorpen, waar bewoners van oudsher geneigd zijn om de deur los te laten, bewuster met het afsluiten wordt omgegaan. ,,Ze beseffen steeds meer dat het touwtje door de brievenbus echt niet meer kan.’’ Hij ziet de cijfers van het aantal insluipingen in Landsmeer dalen.

In Den Ilp wijst Zonneveld op een sleutelkastje. ,,Gemakkelijke prooi voor een breekijzer. Ik snap dat het bij bepaalde zorg nodig is, maar: denk na of er geen andere optie is.’’

Het veiligheidsteam controleert ook achterom. Op de ene plek in de Schoolstraat is alles goed dicht. Maar op een andere kan Zonneveld naar binnen terwijl er niemand thuis is. ,,Hier kan een inbreker zo het huis in.’’ Hij vraagt aan een buurtbewoonster of het normaal is dat mensen hier de deur los laten. Zij beaamt dat.

Buurtbewoner René Huissoon: ,,Deze straat is relatief veilig omdat we elkaar hier allemaal kennen. We hebben een buurtApp. Alleen hiernaast is het niet pluis, op de Polderweg naar het Twiske. Die wordt gebruikt als afwerkplek en voor drugshandel. Hoewel het verboden is na 23 uur het Twiske binnen te gaan, gebeurt dat toch en er wordt niet gehandhaafd. Wij gaan in gesprek met de gemeente over de plaatsing van een paaltje om 23 uur.’’

In totaal werden vijftig voetjes neergelegd, zegt gemeentewoordvoerder Remco Asselbergs aan het eind van de dag. Dat betrof open bijgebouwen, achterdeuren, ramen en een enkele voordeur van huizen waar bewoners niet thuis waren.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen