Premium

Heerhugowaard zegt ’Ja’ tegen buurvrouw Langedijk, inclusief Koedijk en Sint Pancras

Heerhugowaard zegt ’Ja’ tegen buurvrouw Langedijk, inclusief Koedijk en Sint Pancras
Unaniem de handen de lucht in bij de Herhugowaardse gemeenteraad.
© HMC
Heerhugowaard

Met een motie waar de goede wil vanaf spat heeft de politiek in Heerhugowaard dinsdagavond ingestemd met het ’herindelingsontwerp’ voor een fusie met buurvrouw Langedijk. Met de hele gemeente wel te verstaan. Dus inclusief Koedijk en Sint Pancras, waar nu nog heftig wordt gepruild om de snelheid van de besluitvorming en de slechte communicatie daarover.

Met het aannemen van het besluit kan de ’ondertrouw’ tussen beide gemeenten ingaan. In 2022 moet het gemeentehuwelijk worden voltrokken. Binnen een uurtje was de besluitvorming gepiept.

Trauma

Er was begrip voor de houding van Sint Pancras. Sebastian Visser (NL Duurzaam) had uitgezocht dat op de plek waar het Pancras nu ligt in de dertiende eeuw het dorpje Vrone werd platgebrand omdat het niet wilde ’fuseren’ met het Holland van Floris V. Een dorpstrauma dus, waarmee voorzichtig moet worden omgegaan, was de boodschap.

Mijlpaal

Met veel verbroederende woorden en zoete beloften over een ’kernenbeleid’ haalde Heerhugowaard de fusie als een historische mijlpaal binnen.

Na afloop van de vergadering was er zelf applaus.

De motie, een initiatief van GroenLinks-fractieleider Christiaan Kwint, lokte bij alle partijen positieve reacties uit. Daarin kwam steeds de boodschap voor Koedijk en Sint Pancras terug: jullie horen erbij, we gaan snel met jullie praten en ervoor zorgen dat jullie straks zeggen dat het goed is dat je bent gebleven.

De naam van de motie ’Blij als je blijft’, is gebaseerd op een uitspraak die burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard vorige maand uitzond richting de boze kernen, die van mening zijn dat er slecht naar ze is geluisterd en dat ze beter af zijn met Alkmaar.

Alkmaar

Opmerkelijk in de motie is dat ook Alkmaar wordt uitgenodigd om mee te komen praten bij een verdere uitwerking van het ’kernenbeleid’ dat de colleges van Langedijk en Heerhugowaard willen doorvoeren. ’Daarbij wordt ingezet op maatwerk’.

Dat beleid komt erop neer dat iedere kern (dat kan een dorp, een buurt of een wijk zijn) de kans moet krijgen om zijn eigen beleid te bepalen.

Burgemeester Blase beloofde dat de raad eind deze maand wordt geïnformeerd over de wijze waarop het kernenbeleid gestalte moet krijgen. Binnenkort wordt in Sint Pancras vast een wethouderspreekuur ingevoerd.

Meer nieuws uit Alkmaar