Orlando (27) heeft geen zwemdiploma maar redde toch een te water geraakte Koreaanse toeriste: ’Ze had mijn moeder kunnen zijn’

Burgemeester Lieke Sievers bedankt Orlano Pernia Marcelino voor het redden van een Koreaanse toeriste die te water viel in Edam.
© Foto Ella Tilgenkamp
Volendam

Zo’n twintig man keek zondagmiddag 29 september in de gracht die door de Edamse Voorhaven loopt. In het water lag een Koreaanse toeriste (46) die niet kon zwemmen. Zonder ingrijpen van Orlando Pernia Marcelino (27) was ze mogelijk verdronken.

Wat verlegen drinkt Marcelino zijn kopje koffie op de kamer van burgemeester Lieke Sievers. Die wilde hem, en zijn vriendin Francien Velzeboer (27), persoonlijk bedanken voor de heldendaad. Normaal gesproken krijgen drenkelingredders een speldje, maar de aanvraag daarvan duurt weken. Te lang, vond de burgemeester (,,en een speldje kan altijd nog’’).

Ze kijkt verbaast als Marcelino, afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, tussen neus en lippen door vertelt geen zwemdiploma te hebben ,,Ik heb mezelf leren zwemmen als kind.’’ Dat weerhield hem er niet van die zondagmiddag het koude water in te stappen.

Vreemde geluiden

De alleen reizende toeriste vertelde achteraf aan de politie dat ze al fotograferend naar achteren liep, tot ze struikelde over de keien en in het water viel. Marcelino, die in de Voorhaven woont, zat met zijn vriendin op de bank toen hij vreemde geluiden van buiten hoorde komen. Hij besloot poolshoogte te nemen. ,,Daar aangekomen dacht ik: ’Ik moet erin, en die vrouw moet eruit’, ze had mijn moeder kunnen zijn.’’ Hij had nog wel de tegenwoordigheid van geest om zijn telefoon en trui aan zijn meegelopen vriendin te geven en niet het water in te springen - want gevaarlijk ondiep aan de zijkanten - , maar via het laddertje af te dalen.

Eenmaal bij de vrouw aangekomen wist hij niet precies hoe je dat eigenlijk doet, een drenkeling redden. Na even rommelen - ,,Zo met mijn arm over haar heen werkte niet’’, doet Marcelino bij zijn vriendin voor - draaide hij de vrouw op haar rug tegen zijn borst aan en zwom zo naar de kant toe. ,,Het was heel zwaar, haar kleding was doorweekt.’’

Eenmaal op het droge namen Marcelino en Velzeboer de vrouw mee naar hun huis, gaven haar een kop thee, een deken en een stapeltje droge kleding - een vest van eetcafé ’t Havengat, waar Marcelino sinds zeven jaar werkt als kok, en een oude broek van Velzeboer. Even later werd de toeriste onderzocht in een ambulance en bleek ongedeerd. De politie bracht de vrouw terug haar hotel. Na de ’thank you’ bij hun thuis hebben Marcelino en Velzeboer nooit meer iets van de toeriste gehoord.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen