Premium

Trombose: een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland

Trombose: een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland
Speciale sokken om onderzoek naar trombose te ondersteunen.
© Beeld Trombosestichting Nederland

Elk uur krijgen elf mensen een trombose, van wie er een op de vier overlijdt. Dat zijn ongeveer veertig doden per dag, wat trombose tot een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland maakt.

De Trombosestichting Nederland stimuleert en financiert wetenschappelijk onderzoek naar trombose en geeft voorlichting over de risicofactoren, het herkennen en de behandeling ervan. Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Als een bloedstolsel in een ader losschiet, kan het verderop in het lichaam een verstopping veroorzaken. Dit heet een embolie. Een veelvoorkomend voorbeeld is een longembolie.

Bekend (en berucht) is ook de herseninfarct. Van de tweehonderd mensen per dag die een hersen- of hartinfarct krijgen, overlijdt een op de vijf aan de gevolgen daarvan.

Op 13 oktober is het Wereld Trombosedag. Daarvoor loopt sinds deze week een campagne, onder meer met portretten van mensen die een trombose kregen en het overleefden.

Onder hen oud-politica Lousewies van der Laan. ,,Ik ben zo blij dat ik dit weet’’, vertelt ze in die campagne. Van der Laan, die in Brussel werkt voor de Europese Commissie en haar studietijd in Leiden doorbracht, heeft een verhoogd risico op trombose, zo werd duidelijk toen ze er in 1997, in haar arm, voor het eerst last van kreeg.

,,Wat als ik niet bij de Europese Commissie had gewerkt, met die verplichte keuring (op het werk, red.)? Wat als ik met die arm was doorgelopen? Een longembolie of erger, ik moet er niet aan denken. En wat als ik niet in België had gewoond? In Nederland is zo’n erfelijkheidstest niet standaard. En wat als die Amerikaanse vriendin me niet had gewaarschuwd voor mijn zwangerschappen? Ik heb echt geluk op geluk op geluk gehad.”

Tijdens haar zwangerschappen slikte ze (verplicht) bloedverdunners. ,,Ik zie mijn armtrombose dus echt als een cadeautje, want nu heb ik twee gezonde kinderen’’, zegt Van der Laan. ,,Dat is het mooiste wat je kan hebben.”

Wetenschappelijk onderzoek is nog steeds dringend nodig, stelt de Trombosestichting: ,,Er is nog te weinig bekend hoe trombose precies ontstaat en wat de beste behandeling is.’’ De organisatie financiert mede een uitgebreide studie van Suzanne Cannegieter en Nienke van Rein van het LUMC in Leiden. Zij werken aan betere voorspellers voor bloedingen en tromboses bij patiënten die langdurig antistollingsmiddelen gebruiken. Dat doen ze aan de hand van 13.000 bloedsamples, en in samenwerking met twee buitenlandse universiteiten.

,,We hopen dat door nauwkeurigere voorspellingen het aantal bloedingen, ziekenhuisopnames en onnodig medicijngebruik af zal nemen’’, zegt Van Rein. ,,Als we hierin slagen zal dat voor de grote groep Nederlanders die op dit moment antistollingsmedicijnen gebruiken, een geweldige sprong vooruit zijn.’’

Om onderzoek naar trombose te steunen, zijn speciale ’steunsokken’ te koop.

Meer informatie: https://www.trombosestichting.nl

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.