Premium

College Heerhugowaard werkt aan snelheidsremmende maatregelen: Westtangent racebaan-af

College Heerhugowaard werkt aan snelheidsremmende maatregelen: Westtangent racebaan-af
Verkeer raast weer langs het monument voor Ilayda.
© Archief jjfoto.nl / Jan Jong
Heerhugowaard

Aanpassen van de Westtangent. En snel. Het gemeentebestuur van Heerhugowaard gaat kijken of volgend jaar - tegelijk met het groot onderhoud - maatregelen genomen kunnen worden om de snelheid te remmen.

Het is een van de voornemens die is opgenomen in de begroting voor 2020 die de gemeenteraad volgende maand gaat bespreken. Het college schrijft het groot onderhoud te willen aangrijpen om zich ’na afronding van het politieonderzoek naar het dodelijk ongeval eerder dit jaar’ te beraden op mogelijke aanpassing van de weg. Het college doelt op de vermeende straatrace, die de 15-jarige scholiere Ilayda de Hond uit Heerhugowaard op 19 juni het leven kostte toen ze de Westtangent overstak. Ze werd geschept door een van de ’raceauto’s’. Twee verdachten (26 en 28) wachten nog op hun voorgeleiding. Het college beraadt zich op de te nemen maatregelen, die variëren van wegversmallingen tot verkeersdrempels.

De Westtangent staat al jaren bekend als racebaan. In 2017 vond er ook een dodelijk ongeval plaats. Een bestuurder reed met een bestelauto op de kruising met de Zuidtangent met minstens 70 km per uur door rood. De aanrijding met de overstekende snorfiets van 28-jarige Stefan Koppes was onvermijdelijk. Uit de verkeersongevalanalyse bleek dat de bestuurder tijdig had kunnen stoppen als die de maximale snelheid van 50 km had aangehouden.

Middenweg

Meer plannen voor betere verkeersveiligheid: dit jaar is een start gemaakt met inrichtingsplannen voor de Middenweg, Basiusstraat en Dreef als uitwerking van een op te stellen plan voor Centrumwaard. „Voor de medefinanciering hiervan onderzoeken we de mogelijkheden voor bijdragen vanuit de provincie.”, schrijft het college.

B en w kondigen in de begroting verder aan dat gewerkt wordt aan ’het inventariseren van onveilige wandel- en fietspaden en het schrijven van een plan voor verbetering van verkeersveiligheidsgevoel, met aandacht voor onderhoud, verlichting en tweerichtingsverkeer op rotondes’.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen