Premium

Alkmaarders genieten van 8 oktober: ’Deze dag is een cadeautje’

Alkmaarders genieten van 8 oktober: ’Deze dag is een cadeautje’
Marilyn Monroe met haar opwaaiende rok.

Hij is weer massaal uit de mottenballen gehaald: de Alkmaar Ontzet-sjaal. Onmisbaar in de herfstgarderobe van iedere Alkmaarder. Op 8 oktober, als je naar de optocht gaat kijken, en je bent bang voor een kouwe nek, dan pak je natuurlijk die rood-witte sjaal.

Kees Warmenhoven draagt hem met trots. Kees woont al een eeuwigheid in Hoorn, maar op 8 oktober staat hij met zijn vrouw Yvonne en kleinkind Jonathan op de hoek van de Achterstraat en de Langestraat. 8 oktober is voor hem een reünie. Hij zal vandaag zijn broers en wat oude bekenden treffen. ,,Dit is de plek waar we altijd afspreken’’, zegt hij.

Lees ook: Alkmaar gaat met optocht van 8 oktober terug naar het jaar 1573 [video]

Alkmaarders genieten van 8 oktober: ’Deze dag is een cadeautje’
Spuiten bij de brandweer op de Kanaalkade.

En jawel, nog geen vijf minuten later krijgt hij gezelschap van zijn broer Adrie, die zijn twee kinderen mee heeft. Ook zij dragen de Alkmaar-sjaal. Adrie’s zoon Abe heeft zelfs een origineel exemplaar om zijn nek. Kees: ,,Ik heb een nieuwe, die is een beetje goedkoop. Die allereerste sjaals, daar zijn ze tuk op hoor, die zijn zo honderd euro waard.’’ Dus Abe moet er goed op passen.

Traditie

Kees en Adrie Warmenhoven groeiden op op het Verdronkenoord, die altijd uitbundig werd versierd. ,,Als kind vierden we altijd Alkmaar Ontzet. Die traditie houden we erin.’’ Wat hij zeker gaat doen? ,,Straks naar de Grote Kerk, even lekker het Stedelied zingen.” Hij lacht erom. ,,En natuurlijk zuurkool eten. En de optochten.’’

Alkmaarders genieten van 8 oktober: ’Deze dag is een cadeautje’
Lieveheersbeestje-vriendinnetjes.

Optocht nummer één kan al bijna worden afgevinkt. Er klinkt muziek. Eerst een draaiorgel. dan een paar reclamewagens, het Trompetterkorps en daar zijn dan de verklede kinderen. Aliens, spidermannen, heksen met groene gezichten, smurfen, dalmatiërs, lieveheersbeestjes en astronauten, ze trekken allemaal voorbij.

Het bestuur van de jeugdoptocht trok in september aan de bel. De optocht werd elk jaar een stukje korter. Vandaag is Fons Bruinenberg van de jeugdoptocht dik tevreden. ,,Onze noodkreet heeft echt geholpen. We hebben veel meer groepen’’, vertelt hij glunderend.

Maansteentjes

Onder de debutanten is groep 4-5 van basisschool De Kring. De kinderen zijn verkleed als astronaut. Ze delen maansteentjes uit, die verdacht veel op popcorn lijken. En ze trekken een karretje voort met een stuk van de maan. Met daarop een kaas met een muisje. De kaas is vanwege het Alkmaarse tintje, vertelt juf Maaike Zendveldt. De maanpakken zijn door een paar enthousiaste moeders gemaakt. De kinderen hebben de zuurstofflessen geknutseld. Zo hoort het.

Alkmaarders genieten van 8 oktober: ’Deze dag is een cadeautje’
Smurfen in de kinderoptocht.

Terwijl in de Grote Kerk het Stedelied klinkt en oud-voorzitter Bas de Regt van de 8 October Vereeniging zijn Ontzetrede houdt, is daarbuiten ook van alles te beleven. Kinderen kunnen een klimwandje beklimmen of een broodje bakken boven een houtskoolvuurtje van de Alkmaarse scoutingclubs. Vriendinnen Yara (9) en Yente (8) eten hun broodje met een knakworst op. Ze hebben vanochtend ook het ontbijt al meegepikt en meegedaan met het toneelstuk over ’de grote ruzie’ met de Spanjaarden. ,,We moesten bukken toen ze begonnen te schieten’’, zegt Yara.

Brandweerboot

Haar moeder Christa Zonneveld vindt de feestdag ’een cadeautje’. ,,Heerlijk toch, een vrije dag waarop je leuke dingen doet met de kinderen.’’ Ze hebben een dagvullend programma in het hoofd. Ze maakten al een rondje in de brandweerboot en gaan straks naar de grote optocht. Maar eerst in de rij voor het klimparcours. Ja, dat is het enige minpuntje dat ze kunnen bedenken; bij de leukste dingen staan de langste rijen.

Alkmaarders genieten van 8 oktober: ’Deze dag is een cadeautje’
Sex and the City komt langs in de middagoptocht.

De grote optocht slingert zich rond drie uur door de stad. Wagens getrokken door boerentrekkers met op de kar allemaal spraakmakende vrouwen, want dat is het thema dit jaar. Cleopatra, drie Barbies in een knalroze autootje, Margaret Thatcher in een bolide met Hillary Clinton, majoor Bosshardt, Marilyn Monroe met haar opwaaiende rok en Annie M.G. Schmidt; ze komen allemaal langs. Maandenlang is er in een hal in de Boekelermeer door honderden vrijwilligers geploeterd op de wagens, maar het is niet voor niets: het publiek geniet.

En dan weer op een holletje naar het volgende hoogtepunt: de zuurkool.

Alkmaarders genieten van 8 oktober: ’Deze dag is een cadeautje’
Broodje bakken bij de scouting.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen