Premium

Waanzin-evenement op Texel gaat op het nippertje door

Waanzin-evenement op Texel gaat op het nippertje door
De Waanzindeelnemers kunnen erop rekenen dat ze vroeg of laat in de ploemp belanden.
© Archieffoto Liselotte Schoo
Den Burg

Het bleef spannend tot het laatste moment, maar uiteindelijk zijn er ook dit jaar voldoende aanmeldingen voor Waanzin Texel.

Luttele minuten voor het moment van sluiting meldde het zesentwintigste team zich aan voor deze 24 uur durende uitputtingsslag die elk jaar in november op Texel plaatsvindt. Een speurtocht per fiets door weer en wind over het eiland, met uitdagende opdrachten waardoor de deelnemers geregeld in water en modder belanden, en heel weinig slaap. Waanzin, vroeger Wampex geheten, was ooit mateloos populair, maar de laatste jaren is het aantal aanmeldingen zo afgenomen dat de organisatie zich steeds moet beraden of het nog zin heeft het evenement door te laten gaan. Een minimumaantal teams is nodig om te zorgen dat de vrijwilligers bij de posten niet urenlang zitten te wachten op het volgende team.

Nieuw maximum

,,We hadden het minimum op 25 gesteld. 26 teams zijn genoeg voor dit jaar en om volgend jaar weer een inschrijving te starten’’, zegt organisator Morten Eschweiler. ,,Misschien is dit wel het nieuwe maximum. Het is niet meer zoals vroeger toen er niet meer dan 36 teams mee mochten doen. De oudgedienden hebben afscheid genomen. We moeten het nu van de jeugd hebben en die is niet zo loyaal. Eén keer meedoen is voor hen vaak genoeg. En meedoen is belangrijker geworden dan het goed doen. Veel studenten aan de vaste wal hebben het ook te druk om hiervoor terug te komen.’’

Dit jaar was er daarom voor het eerst geen fysieke inschrijving; de teams konden zich digitaal aanmelden. ,,Dat is ons goed bevallen’’, zegt Eschweiler. ,,We merkten dat sommigen nog tot woensdag bezig waren een team te vormen.’’

Commercial en kunstwerk

De groepen kregen een week om de inschrijfopdrachten te voltooien, en die waren niet mis. Ze moesten twintig oude Waanzin-verwijzingen oplossen en twintig oude ’rode draden’ ontwarren. En dan moesten ze ook nog een commercial voor Waanzin maken, een kunstwerk ontwerpen voor op de Waddendijk en zelf een Waanzinopdracht bedenken. Waanzin is dit jaar op vrijdag 1 en zaterdag 2 november.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen