Dakloze kinderen in Nederland? Jazeker en dat aantal neemt snel toe, merken ze bij dnoDoen in Noord-Holland

© Archieffoto Ton Kastermans

Den Helder

In Nederland hoeft niemand dakloos te zijn, wordt wel eens gezegd. En kinderen dus helemaal niet, zou je dan zeggen. Mis. Het aantal kinderen dat tijdelijk belandt in de daklozenopvang neemt juist snel toe.

Dat heeft volgens dnoDoen, werkzaam in het noordelijke deel van Noord-Holland, vooral te maken met een groot tekort aan woningen.

Lees ook: Nafthaly belandde met haar beide kinderen op straat, maar krabbelt overeind: ’Ondanks alle ellende een lach op mijn gezicht’

Geschat wordt dat er tegenwoordig ongeveer 4500 kinderen tot achttien jaar aangewezen zijn op de daklozenopvang. Bij dnoDoen werden vorig jaar 132 kinderen opgevangen.

,,En dat komt eigenlijk met name doordat er veel te weinig huizen zijn waar ouders met kinderen onder begeleiding van onze maatschappelijke werkers op adem kunnen komen. En vooral door een tekort aan sociale huurwoningen waar ouders met kinderen kunnen uitstromen na een verblijf bij ons”, aldus directeur Hil Rabenberg van dnoDoen.

Hij ervaart in de dagelijkse praktijk dat de druk op hulpverleners alsmaar toeneemt. Daarnaast is ook het aantal intramurale plekken in GGZ-instellingen in de afgelopen jaren fors is gedaald.

Lees ook: Kinderen in de daklozenopvang zijn kwetsbaar, speciaal voor hen zijn er nu kinderboeken over het leven zoals zij dat hebben

Mensen die die door allerlei oorzaken als echtscheiding, drugsgebruik en oplopende schulden materieel én geestelijk in de knel komen, zijn steeds meer aangewezen op ambulante hulpverlening waarbij ze wél zelfstandig blijven wonen. ,,En daar gaat het heel vaak mis”, aldus Rabenberg.

Den Helder

Bij dnoDoen in Den Helder ziet men de gevolgen van het landelijke beleid. Vorig jaar klopten vijftien gezinnen met in totaal 27 kinderen in de leeftijd van nul tot achttien jaar aan voor een plek. Na aanmelding wordt bekeken of opname (ook wel traject genoemd) nodig is. In 2018 zaten bij elkaar 25 kinderen in een traject van dnoDoen in de marinestad. Het jaar ervoor 'slechts' negen.

,,Voorheen hadden we een paar keer per jaar te maken met dit soort opnames. Nu diverse malen per maand”, zegt Lara de Jonge. De psycholoog is nauw betrokken bij de intake van nieuwe bewoners in de daklozenopvang bij dnoDoen.

Prioriteit

Overigens krijgen moeders met kinderen altijd voorrang bij opname. De Jonge daarover: ,,Kinderen hebben de hoogste prioriteit. Die moeten niet op straat leven. Als het helemaal niet anders kan, worden ze in overleg met GGD en Veilig Thuis tijdelijk in een pleeghuis of pleeggezin geplaatst. Maar we doen er echt alles aan om moeder en kind niet te scheiden van elkaar.”

Ouders en kinderen volgen een traject, dat na één of twee jaar begeleiding moet uitmonden in een zelfstandige woonsituatie. Bij terugval kunnen de ouders altijd een nieuw beroep doen op hulpverlening van onder meer dnoDoen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.