Grote belangstelling voor de 4,5 kilometer bewijst: de Nederlandse drafsport kan niet zonder ’Alkmaar’ [video]

Alkmaar

Het is zondag druk op de Alkmaarse drafbaan. Dat is wat meteen opvalt bij de eerste meeting sinds Pasen. Parkeerplaatsen in de wijde omtrek zijn bezet, op het stallenterrein kan er bijna geen aanhanger meer bij en zowel binnen als buiten is het publiek in groten getale aanwezig om naar de 4,5 kilometermeeting te komen kijken.

,,Ja. Prachtig toch. Dit geeft wel aan dat Alkmaar leeft”, aldus Robin Goudsblom. Hij is uiterst content dat ondanks het miserabele weer zoveel mensen de weg naar de Hout hebben gevonden. ,,En ach, dat weer maakt ook niet zo heel veel uit. Het is hier binnen ook prima toeven natuurlijk.”

Lees ook: Liefst vijftien paarden aan de start bij 4,5 kilometer draverij van Alkmaar

Goudsblom is samen met initiator Cees de Groot de man die het Drafcentrum Alkmaar nieuw leven in wil blazen, na de abrupte sluiting in april. Een initiatief dat van alle kanten op enthousiasme kan rekenen.

,,Want elke baan die je zou verliezen, is het begin van het einde van de sport in Nederland”, is Hugo Langeweg jr duidelijk. ,,En daarnaast is dit een regio waar de drafsport erg leeft. Meer dan waar dan ook in het land”, stelt Nederlands succesvolste pikeur van het laatste decennium.

Dat de 4,5 kilometer doorgang zou vinden, was al snel zeker. ,,Heel veel mensen vonden het belangrijk dat deze dag er zou komen, dus sponsors krijgen ging betrekkelijk makkelijk”, vertelt Goudsblom. Maar de nieuwe koersorganisatoren willen meer.

Grote belangstelling voor de 4,5 kilometer bewijst: de Nederlandse drafsport kan niet zonder ’Alkmaar’ [video]
Glen Ord Superb (links) snelt met Jaap van Rijn naar de overwinning in de 4,5 kilometer.
© Foto Martin de Haan

,,Een meeting op 29 december is al zeker. Maar ook voor volgend jaar willen we een agenda opstellen. Met vier topnummers en vier koersen in de wintermaanden. In de zomer is er voldoende aanbod, maar ’s winters is er zeker plek voor Alkmaar”, stelt De Groot. ,,En als eigenaars de zekerheid hebben dat er koersen zijn, zullen zij ook de paarden in die periode aanhouden”, is Langeweg overtuigd.

Nu is Wolvega in die periode de enige optie. ,,Maar dat is de Champions League, daar kun je niet met alle paarden naar toe”, weet De Groot die ook eigenaar is. Iets wat door trainer Bas Crébas volmondig wordt beaamd. Hij is al jaren met veel paarden present in Alkmaar.

,,Want lang niet al mijn paarden zijn geschikt om op Wolvega te rijden, dus het is echt super en voor de sport heel belangrijk dat dit in gang gezet is. Ik hoop van harte dat het een succes wordt. ”

De Groot is positief over de huidige situatie binnen de drafsport ,,Ik denk dat we het dieptepunt gehad hebben. In Groningen zijn er plannen, Duindigt is een wat gecompliceerder verhaal, maar ook daar zijn er mensen die er weer iets van willen maken. En hier dus ook. Misschien is het achteraf gezien wel goed wat er in april is gebeurd.”

Maar liefst twaalf koersen kent de dag. Tom Kooyman wint fraai het Alkmaars sprintkampioenschap met Fuggedaboutit.

Het absolute topnummer, de 4,5 kilometer, wordt een driestrijd tussen favoriet Glen Ord Superb (Jaap van Rijn), erkende stayer Fakir Oldeson (Rob de Vlieger) en titelverdediger Bunker du Hamel (Micha Brouwer). De eerste twee gaan nek aan nek tot aan de meet, waarna de Glen Ord Superb net de sterkste is.

,,Het was close, maar ik wist wel meteen dat ik hem gewonnen had”, aldus Van Rijn, die voor het eerst ’Europa’s Langste’ op zijn naam schreef. Hij heeft genoten van de dag. ,,Het is goed dat wat jongere mensen het hebben opgepakt. Die snappen bijvoorbeeld beter hoe het werkt met sociale media en bereiken zo meer mensen. En kijk eens hoe druk het is.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen