Premium

EK surfen op ’logge planken’: surfen zoals surfen bedoeld was

EK surfen op ’logge planken’: surfen zoals surfen bedoeld was
Stephan van den Berg op het water waar dit weekend het EK gehouden wordt: ,,De windsurfer is geen heel spectaculaire klasse, maar wel het surfen zoals het ooit bedoeld was.’’
© Eigen foto
Hoorn

,,Het is dus het Europees kampioenschap windsurfer, niet windsurfen’’, zegt Stephan van den Berg over het evenement dat dit weekend plaatsvindt in Hoorn. ,,De windsurfer is de plank waarmee het allemaal begonnen is en waarnaar de sport later ook min of meer is vernoemd, want in de beginjaren heette windsurfen plankzeilen.’’

De windsurfer raakte in de vergetelheid toen de sport een opmars maakte en plank en zeil steeds kleiner werden. Dat betekende meer snelheid én dus spektakel. Het model waarop de meeste surfers hun eerste meters maakten is echter bezig aan een wederopstanding. Vorig jaar werd er al een WK gehouden voor deze standaardklasse en nu volgt dus de Europese titelstrijd in Hoorn. Het is de thuishaven van Van den Berg, in het pre Dorian van Rijsselberghe tijdperk de vaandeldrager van het windsurfen in Nederland. Hij haalde het EK hoogstpersoonlijk naar zijn stad.

Warme herinneringen

Van den Berg bewaart warme herinneringen aan de zeker voor huidige begrippen log ogende surfplank. De windsurfer komt dan ook dicht in de buurt bij het model waarop hij zelf zijn successen behaalde. Zijn triomftocht begon in 1979. „Halverwege vroeg iemand aan mij of ik wist dat ik bovenaan stond”, blikt Van den Berg terug op het EK van dat jaar, zijn eerste grote prijs. „Dat wist ik niet. Ik snapte allemaal nog niet precies hoe het werkte, een jaar eerder nog was het clubkampioenschap de enige wedstrijd die ik ooit gevaren had, en was er dus ook niet zo mee bezig. Ik kende ook geen van mijn tegenstanders. Ik ging gewoon alleen maar hard. Heel hard.”

EK surfen op ’logge planken’: surfen zoals surfen bedoeld was
Stephan van den Berg werd pas écht een BN’er na zijn olympische titel van 1984.
© Archieffoto ANP

Na zijn zege in de zomer van ’79 volgde in de winter van dat jaar direct ook Van den Bergs eerste wereldtitel. „Dat was op Mauritius. Toen ik na dat toernooi met de trein aankwam op het station van Hoorn werd ik daar ontvangen door mensen van de gemeente. Met een open autootje volgde een rondrit door de stad en een huldiging. Daar liep Hoorn behoorlijk voor uit ja. Dat komt ook doordat Nederland in die tijd niet zo heel succesvol was in sport. Het waren de jaren dat het Nederlands elftal het ook niet zo goed deed. Omdat het WK helemaal aan het einde van het jaar was, kon ik niet meer genomineerd worden als sportman van het jaar, maar verscheen ik wel op de bank bij Mies Bouwman. Naar haar programma keken in die tijd acht tot negen miljoen mensen omdat er nog maar één of twee netten waren op tv. Ik was in een klap een bekende Nederlander.”

Intocht van Sinterklaas

Die status als BN’er zou in de jaren na het EK op de Oostzee in Duitsland en het WK op Mauritius alleen nog maar toenemen. Van den Berg veroverde in totaal vier wereldtitels, maar werd pas écht beroemd toen hij tijdens de Olympische Spelen van 1984 de eerste olympisch kampioen windsurfen in de geschiedenis werd. „Toen werd ik gehuldigd in de haven van Hoorn. Als een soort Sinterklaas werd ik ingehaald. Bomvol was het bij die intocht. Geweldig!”

EK surfen op ’logge planken’: surfen zoals surfen bedoeld was
Veertig jaar na zijn eerste titel organiseert de Hoornse oud-surfer nu het EK windsurfer in en buiten de haven van zijn eigen woonplaats.
© Eigen foto

Exact veertig jaar na zijn eerste succes organiseert Van den Berg op diezelfde plek nu het EK windsurfer. Het wordt een kampioenschap met een nostalgisch tintje, iets wat volgens hem goed past bij de plank. „Het is geen heel spectaculaire klasse, maar wel het surfen zoals het ooit bedoeld was. Er doen oudere surfers mee, zoals Martijn van Geemen, die voor ons land op de Spelen van ’96 stond, en ikzelf, maar bijvoorbeeld ook de jeugd kernploeg en een aantal sterke internationale surfers. Het is dus een beetje een reünie, maar tegelijk hebben we ook een heel divers deelnemersveld met zo’n honderd surfers uit tien of elf verschillende landen.”

Naast de Europese titel wordt in Hoorn tijdens de wedstrijden, die op vrijdagmiddag van start gaan en duren tot zondagmiddag, ook de nationale titel vergeven. „En er zijn nog een hoop side events ook”, zegt Van den Berg. „Zo is er op vrijdagavond een havenrace. Hier doet op mijn uitnodiging ook Kiran Badloe, sinds vorige week zelf wereldkampioen in de RSX-klasse, aan mee.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen