Premium

De wielercarrière van Roxane Knetemann kent twee tijdvlakken - voor en na het overlijden van vader Gerrie: ’Niemand zag hoe ik eronder gebukt ging’

Het laatste prijsje voor de afzwaaiende profwielrenster Roxane Knetemann: derde in de Wielerronde van Assendelft, het officieuze NK criterium.
© Foto Ronald Goedheer
Assendelft

Voor de laatste keer speldde Roxane Knetemann zaterdag als profrenster haar rugnummer op. Voor het laatst ook joeg ze op een podiumklassering, met succes. Na de derde plaats in de Wielerronde van Assendelft, het officieuze NK criterium, eindigde voor de 32-jarige Zaanse een carrière die in tweeën kan worden gesplitst: het tijdvlak voor en na het overlijden van haar illustere vader Gerrie, de oud-wereldkampioen die onverwacht op 2 november 2004 op 53-jarige leeftijd stierf. Een openhartige monoloog.

,,De dood van m’n vader heeft er destijds ingehakt. Hij was m’n baken, degene die voor rust zorgde. Voor wieleradviezen stond ik nooit open, behalve die van hem. Omdat ik wist: hij doorgrondt me. Ik klampte me aan hem vast, we waren twee handen op één buik. Zijn dood kwam niet alleen onverwacht, maar ook veel te vroeg. Ik was 17, kon nog niet zonder hem. Het voelde zo onrechtvaardig, maakte me radeloos.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen