KLM-huisje 100 is Huis ten Bosch, vanwege innige band met Koninklijk Huis [video]

Frans van den Berg
Schiphol

Het honderdste KLM-huis is niet het eerste kantoor van KLM in Den Haag, maar Huis ten Bosch. Hiermee onderstreept de KLM de warme band met het Koninklijk Huis.

Al bij de oprichting op 7 oktober 1919, toen de handtekeningen bij de notaris werden gezet, had het bedrijf het predicaat koninklijk. Dat was al op 12 september door koningin Wilhelmina verleend aan de nationale luchtvaartmaatschappij in oprichting. Normaal krijgt een bedrijf die titel pas na honderd jaar, zoals bij Schiphol in 2016.

Het onderstreepte toen hoe belangrijk de koningin het vond dat er een nationale luchtvaartmaatschappij zou komen, die in de jaren daarna naar de verschillende delen van het koninkrijk in de wereld vloog. Ook het Koninklijk Huis vloog mee en nog altijd zit de huidige koning Willem-Alexander af en toe achter de stuurknuppel van zowel het regeringsvliegtuig als van de KLM.

Royal

Zonder het predicaat was het nooit KLM geweest, Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. In het buitenland wordt gesproken van Royal Dutch Airlines en op het logo staat boven de letters KLM ook een kroontje.

Minister Hoekstra (links) en KLM-topman Elbers lanceren het honderdste huisje.

Minister Hoekstra (links) en KLM-topman Elbers lanceren het honderdste huisje.© Floris Heuer

Paleis Huis ten Bosch werd in het midden van de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van prins Frederik Hendrik van Oranje en zijn vrouw Amalia van Solms. Sinds januari 2019 dient Huis ten Bosch als woonpaleis voor koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en hun drie dochters. Het paleis heeft daarnaast een representatieve functie.

Het is niet het eerste paleis als KLM-huis. Al eerder werd het Paleis op de Dam aan de collectie toegevoegd, maar dan als special. Niet als een normaal huisje dat passagiers in de business class krijgen tijdens een intercontinentale vlucht. Nu dus wel.

Aandelen

Minister Wopke Hoekstra mocht het honderdste huisje maandagmiddag onthullen tijdens een feestelijke bijeenkomst in een hangar op Schiphol-Oost. Hoekstra onderstreepte als minister van financiën nog eens waarom de overheid eerder dit jaar aandelen kocht in de holding Air France-KLM.\

„We zijn een open economie en connectiviteit is van essentieel belang. Het netwerk vanaf Schiphol moeten we overeind houden. Momenteel kijken we samen met de Franse overheid hoe we allebei meer een rol op de achtergrond kunnen spelen. Dan kan het bedrijf zich vooral inzetten om de beste luchtvaartmaatschappij van Europa te worden”, doelde Hoekstra op de innige band tussen de Franse overheid en het concern.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen