Premium

Het aanstaande Kodak moment van de vleesindustrie

De snelste en makkelijkste manier om wereldwijd de klimaatdoelen te bereiken is door de huidige vleesindustrie te vervangen. En dat gaat gebeuren via belastingen en het bieden van alternatieven. Inmiddels weten velen dat de vleesindustrie een van de meest vervuilende, destructieve en immorele industrieën is. Een vergelijking met de tabaksindustrie is interessant.

Volgens het RIVM is ’tussen 1990 en 2017 het totale percentage rokers onder de bevolking van 18 jaar en ouder significant gedaald van 35,7 naar 22,9%’. Prijsverhogingen zijn daarbij het meest effectief gebleken, net als het verbieden van roken in openbare ruimtes.

Een andere belangrijke les is: mensen aanspreken op hun gedrag werkt nauwelijks. Ook de plaatjes op de verpakkingen zetten geen zoden aan de dijk. Net zomin als decennia polderen met de tabaksindustrie aan tafel, waardoor ieder serieus initiatief verdween. De allerbelangrijkste reden waarom de traditionele vleesindustrie gaat verdwijnen, ongeacht de rol van politici, is omdat er een veel beter alternatief op de markt komt. Dat is de reden waarom de huidige vleesindustrie zo veel sneller zal verdwijnen dan de tabaksindustrie. Voor roken is het enige alternatief stoppen. Écht duurzaam vlees, namelijk plantaardige vervangers die iedere dag beter worden, en kweekvlees, zijn simpelweg veel betere producten dan wat nu op de markt beschikbaar is.

Plantaardige vervangers worden steeds beter en kweekvlees is straks niet te onderscheiden qua smaak en structuur, omdat het vlees ís. Het product is beter omdat het duurzaam is, geen antibiotica en groeihormonen bevat, vrij is van E.coli en andere bacteriën, en goedkoper wordt.

En toch gaat de overheid hier een rol in spelen. Die zal de belastingen op vlees verhogen. Belastingen op plantaardige vervangers en kweekvlees worden op termijn vrijgesteld van belastingen of komen hooguit in een buitengewoon laag btw-tarief. Daarvoor kan een prima overgangsfase gehanteerd worden, waarin ook de traditionele veeteelt ondernemers tijd (en middelen) krijgen om op een beter en onvermijdelijk alternatief over te stappen. Hoe eerder daarmee begonnen kan worden, hoe kleiner de kans dat Nederland wordt ingehaald door andere landen.

Immers, mede dankzij financiering van de Nederlandse overheid in het verleden hebben Nederlandse onderzoekers in 2013 het eerste echte duurzame vlees gecreëerd in een laboratorium. Consument: ga minder vlees eten. Overheid: verlaag de btw op vleesvervangers. En veeteeltondernemers: wordt geen Kodak.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.