Premium

Kringlopers: ’Vroeger schaamde je je misschien in deze winkel’

Kringlopers: ’Vroeger schaamde je je misschien in deze winkel’

Leidschendammers Carlijn (20) en Kim (ook 20) studeren in Leiden respectievelijk kunstgeschiedenis en biofarmaceutische wetenschappen. Samen bezoeken ze Het Warenhuis in Leiden, een van de grootste kringloopwinkels van de stad met zelfs een lunchroom. En nee, het eten is daar niet tweedehands.

Samen op stap?

,,We brengen wel vaker middagjes samen door in dit soort winkels om te speuren naar leuke tweedehands spullen. Sterker nog: na dit bezoekje staat er nog een andere kringloop elders in de stad op de agenda. De ene keer komen we met een tas vol terug, een andere keer met lege handen. Maar dat is niet erg. Je moet eigenlijk alleen naar de kringloop gaan als je niks nodig hebt.”

Waarom bezoeken ze deze winkels zo graag?

Sanne: ,,Het is er gewoon goedkoper. Ik let wel op m’n geld, dat heb ik vanuit huis meegekregen. En studeren is nu eenmaal niet goedkoop. Ik kom wel vaker studenten in de kringloopwinkels tegen. Misschien schaamden mensen zich vroeger om zo’n winkel te bezoeken, maar nu is het hartstikke populair. Sommige mensen vinden tweedehands kleding vies maar daar heb je toch gewoon een wasmachine voor?” Carlijn: ,,Het is ook beter voor het milieu om niet alles nieuw te kopen. Ik ben me de laatste tijd aan het verdiepen in vegetarisch. Maar ik ben niet perfect, ik maak me ook weleens schuldig aan iets te kopen bij fast-fashionketens.”

Waar zoeken jullie naar?

Kim heeft boeken van Dan Brown uitgezocht. Ze heeft twee exemplaren van Angels and Demons, de één kost 0,50 cent en de ander 1,10 euro. ,,Volgens mij is het niet helemaal goed geprijsd. Je kunt vast wel raden voor welk exemplaar ik als arme student ga”, lacht ze. Ook wil ze een wit truitje kopen à 3,50 euro. ,,Dat shirtje is merkloos, ik hoef niet per se dure merken te hebben.” Carlijn heeft ook wat leuke boeken gevonden. ,,Vanwege mijn studie ben ik geïnteresseerd in kunstboeken. In een kringloopwinkel vind je veel bijzondere exemplaren voor weinig geld. Zoals deze boeken over de schilder Rembrandt. Daar moet ik als student Kunstgeschiedenis in Leiden natuurlijk alles over weten. Ook houd ik van kookboeken. De stapel met kookboeken bij mij thuis wordt steeds groter. Ik heb er nu ook weer een aantal gevonden, ze kosten slechts een euro per stuk.”

Het mooiste ooit gekocht in de kringloop?

Kim: ,,Voor mij was dat de meest lekker zittende broek ooit. Ik kocht hem in deze winkel voor een paar euro en heb hem nog steeds.” Carlijn: ,,Mijn beste koop waren All Stars schoenen. Ze zijn knaloranje, een limited edition. Ze kostten maar 7 euro en ik krijg er veel complimenten over. Mensen vragen vaak waar ik ze heb gekocht. Ik vind het dan heel leuk om te antwoorden: ’oh gewoon, bij de kringloop’.”

kringlopers_8_okt.pdf

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.