Premium

Spartanen nog zonder puntverlies na late winnende treffer tegen West Frisia

Spartanen nog zonder puntverlies na late winnende treffer tegen West Frisia
Spartanen-speler Guleed Afhakame van Spartanen probeert Jordi van Ammers (links) en Marco van Klaveren van West Frisia te passeren.
© Foto Marcel Rob
Wognum

De competitiestart van Spartanen is veelbelovend. Ook de derde speelronde leverde de ploeg van trainer Jitze Bosma drie punten op. Makkelijk ging het zondagmiddag echter niet tegen West Frisia, dat lange tijd mocht hopen op een stuntje in Wognum. Uiteindelijk kopte Rick Bakker de thuisploeg vier minuten voor tijd naar de 2-1 zege.

Die treffer betekende een flinke dreun voor de Enkhuizers, die vooral door keihard knokken lang zicht hielden op een goed resultaat. Aan de late 2-1 ging namelijk een onnodige overtreding van de jonge Miles Leeuw vooraf. Hij gaf Job Zuiker een onnodig duwtje bij de zijlijn. De perfect aangesneden vrije trap van Maarten Zuiker stelde Bakker vervolgens in staat matchwinner te worden.

Niet geheel onverdiend. Want Spartanen had de meeste kansen en uiteindelijk ook het beste van het spel. Toch had het zomaar anders kunnen aflopen. West Frisia begon scherp aan de wedstrijd en gaf het sterker geachte Spartanen geen kans om hun spel te spelen. De flinke wind en het door de regen razendsnel geworden kunstgras, kwamen het spel van beide partijen overigens niet ten goede.

In de eerste helft gebeurde er lange tijd nagenoeg niks voor beide doelen. Een scherpe corner van West Frisia-speler Brian Kaagman was na twintig minuten het enige hoogtepuntje. Daarna brak een fase aan waarin Spartanen beter in de wedstrijd kwam en kansen kreeg. Zo werd de bal net naast gekopt door Jordi Velzeboer uit een vrije trap van Maarten Zuiker en faalde Davey Stam oog-in-oog met West Frisia-doelman Marco Smit. Niet veel later kon Smit redding brengen op een kopbal van Bakker en schoot Maarten Zuiker van dichtbij hoog over.

West Frisia bleef dus op de been en kwam flitsend uit de startblokken in het tweede bedrijf. Aanvaller Edwin Jansen besloot een goede actie met een lastig schot. Spartanen-doelman Jorn Ebbelaar kon de bal nog wel keren, maar niet klemmen. Barry Dammers was er vervolgens als de kippen bij om de 0-1 binnen te schieten.

Achteraf gezien viel de treffer misschien te vroeg voor de Enkhuizers. Na de 0-1 liet West Frisia zich langzaam maar zeker verder terugdringen op de eigen helft. Daarbij leek bij Spartanen het besef door te dringen dat er misschien wel een stapje harder gelopen moest worden. Het leverde de ploeg een handvol kansen op en dat leidde in de 63e minuut tot de gelijkmaker van Maarten Zuiker, die knap raak kopte op aangeven van Job Zuiker.

Minuten later leek Bryan Dammers de stunt van West Frisia nieuw leven in te blazen. Zijn bekeken schot met rechts belandde echter op de lat. Het was het laatste wapenfeit van de gasten waarna Spartanen in de slotfase genadeloos toesloeg. ,,Zonde’’, vond West Frisia-trainer Dennis van der Leek die nog wacht op de eerste zege. ,,We hadden het vandaag goed voor elkaar, vond ik. We hebben het Spartanen moeilijk kunnen maken. Dat je dan vlak voor tijd de wedstrijd verliest, is pijnlijk. Maar hier kunnen we wel verder mee.’’

Voor zijn collega Bosma is de start van de competitie uitstekend. ,,Vandaag speelden we niet goed. Dat kwam ook door West Frisia die het goed voor elkaar had en door de weersomstandigheden. Toch creëerden we flink wat kansen. Kun je nagaan wat er gebeurt als we echt goed gaan spelen’’, zei hij met een grijns. ,,Het seizoen is nog jong, ik durf nog niet te zeggen waar we precies staan. Wij mikken op een plek bij de eerste vijf. De start is veelbelovend.’’

Spartanen-West Frisia 2-1.

51. Barry Dammers 0-1, 63. M. Zuiker 1-1, 86. Bakker 2-1.

Spartanen: Ebbelaar, Bakker, J. Velzeboer, D. Zuiker, Smit, Houter, M. Zuiker, N. Velzeboer (82. Beerepoot), J. Zuiker, Stam, Afhakame.

West Frisia: Smit, Van Klaveren, Feij (74. Bierhaalder), Van Ammers, Leeuw, Kaagman, Groot, Barry Dammers, Bryan Dammers, Mantel, Jansen (72. Langereis).

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen