Premium

Bewegelijke waterpoloërs SGWF op dreef tegen ZPCH

Bewegelijke waterpoloërs SGWF op dreef tegen ZPCH
Met zes treffers was Sven van Schie topscorer namens de Hoornse club.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Als één stap terug om er vervolgens twee vooruit te doen. Zo zou je de ontwikkeling van de waterpoloërs van West-Friesland (SG), kortweg SGWF, kunnen omschrijven. In zwembad De Waterhoorn ondervond ZPCH dat zaterdag aan den lijve. De kampioenskandidaat van vorig seizoen keerde terug naar Hoofddorp met een 15-9 nederlaag op zak tegen het Hoornse team van coach Ron Schoenmaker.

De stap terug was de degradatie van het team dat destijds nog onder de naam ZV Hoorn aan de competitie deel nam. Na de samenwerking met ZV De Bron – mede ingegeven omdat de club uit Grootebroek geen competitie meer mocht spelen in zwembad De Kloet – kon Schoenmaker beroep doen op meer spelers.

,,De basis werd vanaf dat moment zeker op de trainingen gelegd. We promoveerden terug naar de derde divisie en deden het heel goed. Dit seizoen begonnen we met een zeperd in de competitie tegen Sassenheim (20-9 verlies red.) en leerden we heel veel van de 22-10 bekernederlaag tegen ZV Haerlem, dat twee niveaus hoger speelt’’, aldus de coach.

Bewegelijkheid

De 56-jarige Schoenmaker heeft het tot zijn missie gemaakt om de ploeg structureel weer op een hogerop niveau te laten spelen. Toch leek het afgelopen week tijdens de laatste training even fout te gaan. ,,Ik zag niets terug van de wil om te winnen zoals die er was in de wedstrijd van een week eerder, toen we DAW met 10-2 aan de kant zetten. Ik ben echt flink boos geworden. Misschien heeft het geholpen, want uiteindelijk heb ik genoten van ons spel. Ons handelsmerk is de bewegelijkheid. Daarmee kunnen we heel erg ons voordeel doen met de nieuwe spelregels; de scheidsrechters moeten vasthouden en tegenhouden bestraffen volgens de instructies die ze hebben gekregen aan het begin van het seizoen.’’

Tegen ZPCH werkte het ‘handelsmerk’ prima. Sven van Schie was lekker op dreef. Na de 1-0 van Niels Duijn – een backhandschot vanaf de midvoorpositie – scoorde hij drie keer op rij. Van Duijn maakte daarna de 5-1. Bas Roozekrans (6-1) bepaalde de stand na het eerste kwart door een overtalsituatie af te ronden met een schot in de lange hoek. Even later kreeg Duijn een rode kaart wegens vermeend trappen.

Schoenmaker over dit voorval aan het begin van het tweede kwart: ,,De tegenstander en scheidsrechter waren achteraf van mening dat het geen opzet was. Zoals Niels al aan gaf. Voor hem was het zuur dat hij de wedstrijd niet uit kon spelen. Gelukkig hebben die andere jongens zich niet van de wijs laten brengen en bleven ze door gaan met het maken van doelpunten.’’

Champions League

Dat laatste ging vooral Roozekrans weer goed af. De topscorer, met dertien treffers in de competitie en vier in de beker, vond dat het beter ging dan tot op heden.

,,We zijn nu allemaal wat groter en sterker geworden. Als midvoor heb ik nu veel voordeel van de nieuwe regels. Ik kijk graag naar wedstrijden in de Champions League. Geen Ajax natuurlijk, maar die van het waterpolo. Daar zie je de midvoor veel vrijkomen door weg te draaien om de midachter heen. En dat werkt ook bij ons’’, aldus Roozekrans.

Wat ook prima werkte was de samenwerking tussen Roozekrans en Duijn. Daarom was het jammer dat de spelbepaler rood kreeg. ,,Zonder hem was het even wennen én zoeken naar een aanspeelpunt op de midvoor als ik daar niet lig. We kunnen het goed met elkaar vinden en Niels is geen gemene speler, dus reken ik op vrijspraak. Dan kunnen we volgende week weer samenspelen in Aalsmeer tegen Oceanus. Met het hele team zijn we nu zeker mooie stappen aan het zetten.’’

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen