Premium

Internationale rugbyclash in Purmerendse kantine: ’Als Argentinië speelt, ben ik te emotioneel’

Internationale rugbyclash in Purmerendse kantine: ’Als Argentinië speelt, ben ik te emotioneel’
Ben Sharples en Marcos Timiraos voor aanvang van de WK-rugbyinterland tussen Engeland en Argentinië.
© Foto Wim Egas
Purmerend

,,Als Argentinië speelt, ben ik te emotioneel”, begint Marcos Timiraos voor aanvang van de rugbyinterland tussen zijn thuisland en grootmacht Engeland. ,,Ik weet dat Ben (Sharples, red.) grapjes maakt, maar onder de wedstrijd kan ik dat niet handelen. Dan loopt het uit de hand. Daarom kan ik beter thuis gaan kijken.”

Terwijl de kantine van RC Waterland volstroomt met rugbysters die de wedstrijd tussen Engeland en Argentinië op groot scherm zullen volgen, zal Timiraos de WK-interland dus thuis bekijken. ,,Argentijnen zijn van huis uit heel gepassioneerd, maar wanneer het om wedstrijden van ons land gaat, is dit nog veel heviger.” Engelsman Sharples (25), teamgenoot van Timiraos en tevens coach van de rugbysters aldaar, is hier mee bekend en gooit voor aanvang van de clash tussen beide landen uiteraard nog wat extra kolen op het vuur. ,,We’re gonna crush them’’, klinkt het vol zelfvertrouwen. ,,Argentinië is een rugbyland in opbouw, waar we veel respect voor hebben, maar het Engelse team is mijlen verder. Ze maken dan ook geen schijn van kans.”

In het bijzijn van Evert Smit – eigenaar van Paviljoen Smit-Bokkum in Volendam – die als tolk fungeert, gaat het interview met Timiraos verder in het Spaans. De taal waar hij zich beter in kan uiten. ,,In Engeland zijn de rugbyspelers profs en ze worden dik betaald”, vertelt Timiraos die samen met Tommie Rodrigo is neergestreken in Purmerend. De bedoeling was dat de Argentijnen in Engeland zouden gaan spelen, maar wegens gedoe met het werkvisum werd het Nederland. ,,Bij ons is de situatie vergelijkbaar met hier in Nederland. De spelers zijn allemaal amateurs die er een baan naast hebben. Toch trainen ze vier à vijf keer in de week en leven ze als profs. Dat is wel een groot verschil met Nederland. Het rugbyvuur in de harten van de Argentijnen zorgt ervoor dat we aanwezig zijn op het WK en vandaag natuurlijk van Engeland winnen”, lacht Timiraos hoopvol.

Weddenschap

Voor de Argentijnse reus de club verlaat, sluit hij nog een weddenschap af met zijn Engelse teamgenoot Sharples. ,,Als Engeland wint, kook ik vanavond het diner voor jou, maar als Argentinië wint, kook jij voor ons”, gaat Timiraos de weddenschap aan. Sharples ziet vervolgens in de kantine van RC Waterland hoe Engeland afgetekend van Argentinië wint met 39-10 en zich plaatst voor de kwartfinale van het wereldkampioenschap. Er wordt ’s avonds dus Argentijns gegeten.

Sharples is uiteraard zeer content met de overwinning van zijn land. De speler/coach is inmiddels acht weken in Nederland en het leven hier bevalt hem prima. ,,In Engeland groeien kinderen van jongs af aan op met rugby. Het begint al op school - op zesjarige leeftijd - en wordt echt serieus vanaf een jaar of veertien. Rugby is in Engeland a way of life. Ik wil hier in Nederland de sport net zo speciaal maken als het bij ons is.”

Bolwerk

Sharples is in Nederland inmiddels ook begonnen aan het bouwen van zijn ’own little rugby empire’, zoals hij het zelf omschrijft. ,,We willen rugby op scholen in de omgeving steeds bekender maken. Proberen de jeugd te enthousiasmeren voor de sport. Het werkt, want als we een clinic komen geven, zien we dat ze het allemaal geweldig vinden. We bouwen aan de toekomst van het rugby in Nederland en dat begint hier bij RC Waterland. Ik wil met de club een vaste waarde worden in de top van het rugby bij de mannen en vrouwen.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen