Premium

Na vier gelijke spelen tegen Zuidvogels is Huizen eindelijk de baas op De Wolfskamer

Na vier gelijke spelen tegen Zuidvogels is Huizen eindelijk de baas op De Wolfskamer
De goed verstopte Dani Schmidt, maker van de 1-0, is het middelpunt van de Huizense feestvreugde.
© Foto BEN DEN OUDEN
Huizen

Een half uur lang maakte Zuidvogels aanspraak op een heroïsche overwinning op de ’grote broer’. Toen scoorde Huizen uit het niets de 1-0 en was het ook prompt gebeurd met het verzet van de buren.

Hoe mooi het ook is dat dé derby tegenwoordig weer twee keer per jaarlijks op de kalender staat, voor Huizen heeft het tegelijkertijd iets wrangs. Vroeger, in vervlogen dagen, waren wedstrijden tussen de twee bespelers van De Wolfskamer vaste prik, maar in de moderne geschiedenis wil het eigenlijk vooral zeggen: de SV is afgezakt. In de afgelopen vijftig jaar speelde Huizen altijd hoger dan Zuidvogels, tenzij er op een periode van sportieve bloei een stevige dip volgde en de buurman in diezelfde tijd juist een opleving kende. ,,Ik heb nooit tegen ze gespeeld, alleen voor de beker een keer geloof ik’’, beaamt Huizen-trainer Arnold Klein, die als speler van de geel-groenen de gouden jaren van begin deze eeuw meemaakte.

In 2017 degradeerde Huizen uit de derde divisie en promoveerde Zuidvogels via de nacompetitie naar de hoofdklasse B. Daar kukelde de twee een seizoen later ’gebroederlijk’ uit en sindsdien spelen ze samen in de eerste klasse A. Van de vier keer dat de clubs elkaar recent tegenkwamen, kende de derby even zo vaak geen winnaar, maar doorgaans wel een verliezer: het publiek. Alleen de editie van oktober 2017, waarin Zuidvogels in blessuretijd een 3-1 achterstand nog ongedaan maakte, was er eentje die beklijft.

Ook de jongste aflevering zal niet in het collectieve geheugen gegrift worden, al hadden ze daar in het Huizer kamp maling aan. Aan de inspanningen van beide supportersscharen - samen vijftienhonderd koppen sterk - lag het zeker niet, maar óp het veld bleef het vuurwerk uit. ,,Het was tam’’, vond ook Michael van den Berg, de nieuwe trainer van ’Zuid’ die als IJsselmeervogels-icoon vele Spakenburgse derby’s speelde. ,,Dat er geen gele kaart is gegeven, zegt genoeg. En omdat het binnen de lijnen niet echt wilde ontbranden, werd het langs de kant ook nogal dood. Jammer.’’

Wat wel in het voordeel van de 22 op het veld sprak, is dat ze er geen ordinaire schoppartij van maakten. Hoewel er aan de bal genoeg misging, waren de intenties bij beide clubs goed, waarbij Huizen de bezoekers het spel liet maken en via een snelle omschakeling gevaarlijk probeerde te worden. Veel meer dan wat schermutselingen voor beide doelen leverde het niet op. De 1-0, na precies een half uur, viel dan ook uit het niets. Na de ragfijne steekpass door de as van het veld waarmee linksback en uitblinker Sergae Kogeldans de Zuidvogels-defensie uiteenreet, scoorde Dani Schmitz uit de rebound, nadat Hidde van der Veldt eerst nog op doelman Danny Versteegt was gestuit.

Een klap die Zuidvogels niet meer te boven kwam. Kort na rust sloeg de pegel van Sebastiaan van Kammen, die via de onderkant van de lat in het dak van het doel belandde, letterlijk en figuurlijk in als een bom bij de gasten en niet veel later ontdeed de ijverige Joshua Lo-Asioe de derby ook van het laatste beetje spanning.

Huizen: Hensen; Boterenbrood, Krux (78. D. Lamme), J. Lamme, Kogeldans; Van ’t Land, Lo-Asioe, Van Kammen; Van der Veldt, Knul (78. Blaauw), Schmitz (68. Kroese).

Zuidvogels: Versteegt; Camps, Horstmeier, Gooijer (61. Brilleman), Van Eijnsbergen (74. Dinc); Tat (81. Heldoorn), De Heus, Schaken, Van Erkel; Van de Pol, Campbell.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen