Estafettevrouwen zevende op WK 4x400 meter na beroep Jamaica [video]

DOHA

De Nederlandse estafettevrouwen zijn op de slotdag van de WK atletiek in Doha toch op de zevende plaats terechtgekomen na de finale van de 4x400 meter. Het viertal Lisanne de Witte (uit Heiloo), Lieke Klaver, Bianca Baak en Femke Bol eindigde in de race als achtste en laatste, maar schoof aanvankelijk in de eindstand twee plaatsen op door de diskwalificaties van Jamaica en Canada.

De Caribische ploeg kwam in de finale als derde over de finish, maar moest de bronzen medaille afstaan aan Groot-Brittannië. Jamaica tekende echter met succes beroep aan tegen de diskwalificatie. Daardoor belandde Oranje in de officiële uitslag op de zevende plek. Het goud was voor de Verenigde Staten in een tijd van 3.18,92. Het zilver ging verrassend naar Polen (3.21,89).

Het Nederlands estafetteteam plaatste zich in mei van dit jaar bij de World Relays in Yokohama voor de WK in Doha. De Amsterdamse Madiea G. maakte toen nog deel uit van de ploeg. Zij zorgde in juni voor een schok in de Nederlandse atletiek toen ze bij een grenscontrole in Duitsland met vele kilo’s drugs in haar auto werd aangehouden. G. zit nog altijd vast.

Bianca Baak vulde in Doha de opengevallen plek met verve op. Het team deed het verrassend goed in de series en zorgde voor een primeur, want de estafettevrouwen behaalden voor het eerst de finale van de 4x400 op een WK.

In de eindstrijd bleek het Oranje-kwartet zich nog niet te kunnen meten met de toplanden. Klaver, De Witte, Baak en Bol mikten op een Nederlands record (3.26,98) en liepen voor wat ze waard waren, maar meer dan 3.27,89 zat er niet in. De bonus smaakte wel prima, want de top 8 halen op de WK betekende plaatsing voor de Olympische Spelen in Tokio.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen