Commentaar: Politiek in Langedijk en Heerhugowaard zeggen bij fusieplan potsierlijk oog en oor te hebben voor Sint Pancras en Koedijk, nu het vijf voor twaalf is

Sint Pancras, nu nog gemeente Langedijk, wil liever bij Alkmaar horen dan fuseren met Heerhugowaard.

Sint Pancras, nu nog gemeente Langedijk, wil liever bij Alkmaar horen dan fuseren met Heerhugowaard.© jjfoto.nl/Jan Jong

Fred Hoogendoorn
Langedijk

Nooit waren er daden, nu komen de woorden. Het is potsierlijk hoe wethouders en raadsleden van Langedijk en Heerhugowaard oog en oor zeggen te hebben voor de dorpen Sint Pancras en Koedijk. Nu het vijf voor twaalf is.

In beide dorpen leeft de steeds luider klinkende wens om bij Alkmaar te gaan horen.

In plaats van te worden meegesleurd in een fusie van hun huidige gemeente Langedijk met Heerhugowaard.

Charmeoffensief

Twee wethouders uit beide gemeenten houden zaterdag in het Noordhollands Dagblad/de Alkmaarsche Courant weer een charmeoffensief.

Ze gaan ’het vertrouwen terugwinnen’, ’nemen de emoties serieus’ en voelen zich ’gestimuleerd om te laten zien dat het anders kan’.

En dat nog geen week voordat beide gemeenteraden het sein op groen gaan zetten voor hun fusieplan.

Te laat

De wethouders zijn te laat met hun beloftes.

Die zijn niet meer dan pogingen tot schadebeperking op het laatste moment, want ze weten ook wel dat er in die dorpen ’wellicht iets niet helemaal goed is gegaan’, zoals een van hen schoorvoetend toegeeft.

Van al dat begrip en dit glimpje schuldbewustzijn was jarenlang geen sprake.

Grenscorrectie

Al in 2015 was duidelijk dat Sint Pancras naar Alkmaar neigt. En al net zo lang had een kind kunnen bedenken dat voor het kleine Koedijk een grenscorrectie richting Alkmaar logisch is.

’Wij zijn door het volk gekozen en we weten wat goed is voor het volk’, zo kan de opstelling van de meeste raadsleden worden samengevat.

Oost-Indisch doof

Iedereen zei natuurlijk zeker ook wel te zullen luisteren naar dat volk. Alleen was bijna iedereen Oost-Indisch doof.

Begin deze week werd in een kritisch rapport van de Rekenkamer Langedijk vastgesteld dat de fusiedoelen zo vaag zijn dat ze amper zijn te controleren door de politiek.

Lichte deining in de politiek en daar bleef het bij.

In Sint Pancras en Koedijk wordt door dorpsraad en inwoners de laatste hand gelegd aan respectievelijk een petitie en een enquête waarin de dorpen zich uitspreken over de vraag waar ze heen willen: Heerhugowaard of Alkmaar.

Worst

Het zal de meerderheid van politiek en bestuurlijk Langedijk en Heerhugowaard kennelijk worst zijn.

Het door henzelf gehouden draagvlakonderzoek in die dorpen was een fopspeen en ligt in een la.

Vertrouwen terugwinnen? Emoties serieus nemen? Holle woorden. Laten zien dat het anders kan? Dan is dinsdagavond bij uitstek het geschikte moment.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.