Premium

Moeder en dochter openen ’Hartelijke Huiskamer’ in Zwaag; ’Hier kun je luisteren naar lotgenoten’

Moeder en dochter openen ’Hartelijke Huiskamer’ in Zwaag; ’Hier kun je luisteren naar lotgenoten’
Juliët (links) en haar moeder Aline Broersen
© Jaap van der Pijll
Zwaag

Op industrieterrein De Oude Veiling in Zwaag is een ’Hartelijke Huiskamer’ in aanbouw. Het bedrijf van Aline en Juliët Broersen fungeert als ontmoetingsplaats voor lotgenoten, die er ervaringen in het leven met elkaar kunnen delen. „Mensen willen vandaag de dag gehoord worden. Dat kan hier.”

Een bouwvakker is nog druk bezig om alle werkzaamheden voor de opening af te maken. Op de eerste etage staan de stoelen al in een soort theateropstelling, maar het is nog de vraag of ze de goede kant op staan. Slechts een hoekje van de ruimte is al zo’n beetje af. De comfortabele banken, planten, houtwerk en natuurlijk de koffie geven een goed beeld van de warmte die de rest van ruimte straks ook moet uitstralen.

Leukemie

Oprichtster Aline Broersen werkte eerder als accountant en secretaresse, maar die banen konden haar niet bekoren. Ze kwam door haar partner Ben in West-Friesland terecht, waar ze al jaren wonen. Door het succes van zijn bedrijf kon Aline stoppen met werken en zich volledig richten op de opvoeding van haar drie kinderen. Onlangs kreeg Aline opeens meer tijd voor zichzelf. Dat gebeurde toen haar oudste zoon Bart, na herstel van leukemie, op wereldreis ging en dochter Juliet voor studie vertrok naar Barcelona. „Dat was het moment dat ik me realiseerde dat ik ook moest gaan doen waar ik blij van word.”

„In mijn vriendinnengroep hebben we veel goede gesprekken over de meest uiteenlopende zaken, van de problemen van onze kinderen tot euthanasie. Ik merkte dat ik veel plezier haal uit het verbinden van mensen.” Toen haar man een loods aanschafte in Zwaag, was opeens de mogelijkheid daar iets leuks te beginnen. Dat werd de Hartelijke Huiskamer. „Onderwerpen voor themabijeenkomsten, workshops en lezingen haalde ik uit de krant en door met veel mensen te praten.”

Dochter Juliët maakte haar master Eventmanagement in Barcelona af en besloot de handen ineen te sluiten met haar moeder. Waarom ze samen sterker zijn? „Ik denk dat ik meer levenservaring heb en daardoor goed op de voorgrond kan treden. Juliët regelt de achterkant, zoals de website en social media.” Juliët op haar beurt: „Mijn moeder laat niets aan het toeval over, maar kan soms wat ongeduldig zijn. Dan temper ik haar een beetje.”

De Hartelijke Huiskamer wordt op vrijdag 18 oktober geopend.

Meer nieuws uit West-Friesland