Premium

’Beperk aantal grote festivals Spaarnwoude’: vertegenwoordigers bewoners recreatiegebied en natuurorganisaties leggen driepuntenvoorstel op tafel

’Beperk aantal grote festivals Spaarnwoude’: vertegenwoordigers bewoners recreatiegebied en natuurorganisaties leggen driepuntenvoorstel op tafel
© foto anp
Velsen-Zuid

In het Velsense deel van recreatiegebied Spaarnwoude mogen geen nieuwe grote festivals komen. Dat bepleiten natuurorganisaties en bewoners van het gebied.

De gemeente Velsen moet het aantal omvangrijke muziekevenementen wat hen betreft beperken tot Dance Valley, Dutch Valley en Latin Village.

De natuurorganisaties en Spaarnwoudebewoners hebben deze week een driepuntenvoorstel op tafel gelegd, waarmee zij Velsen tegemoet hopen te komen.

Als de gemeente met dat voorstel instemt, zullen zij zich niet langer verzetten tegen het nieuwe evenementenbestemmingsplan voor het recreatiegebied, zegt woordvoerder Leo Clijsen.

Schade

Naast beperking van het aantal grote muziekfestivals pleiten Clijsen en de andere initiatiefnemers voor de invoering van een zogenoemde natuurindicatiekaart.

Daarmee kan volgens hen nauwkeuriger worden bekeken waar evenementen kunnen worden gehouden zónder schade in het gebied te veroorzaken.

De natuurorganisaties en bewoners van het Velsense deel van Spaarnwoude willen daarnaast nauw(er) betrokken worden bij jaarlijkse besprekingen - evaluaties - over de gang van zaken voor, tijdens en na festivals.

Vertegenwoordigers van de initiatiefnemers zaten deze week om tafel met de Velsense wethouder Sebastian Dinjens (groen en landschap). Volgens woordvoerder Clijsen reageerde Dinjens positief op het driepuntenvoorstel.

Dat voorstel moet nog wel worden voorgelegd aan de andere leden van B en W en aan de gemeenteraad van Velsen.

Dinjens noemt het overleg ’prettig en interessant’. Om hun offensief kracht bij te zetten, willen Clijsen en de zijnen de komende tijd de Velsense fractievoorzitters gaan benaderen. Ook is het de bedoeling in te spreken bij een van de komende ’raadssessies’.

’Uniek’

Clijsen: ,,De discussie over het aantal evenementen in het recreatiegebied is steeds complexer geworden. Daarom hebben wij besloten om met een voorstel te komen. Het is volgens mij best uniek dat burgers met een dergelijke benadering op een gemeentelijk plan vooruitlopen.’’

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen