Oud-Toneelschuurdirecteur Frans Lommerse coacht onbezoldigd theatertalenten

Oud-Toneelschuurdirecteur Frans Lommerse coacht onbezoldigd theatertalenten
Oud-Toneelschuurdirecteur Frans Lommerse helpt theatertalenten. Dat doet hij onbezoldigd.
© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Acteur Victor IJdens (1994) heeft het eerste Frans Lommerse Stipendium gewonnen. Oud-Toneelschuurdirecteur Lommerse zal hem onbezoldigd coaching geven. Hij doet dat onder verantwoordelijkheid van de nieuwe directie.

De prijs werd hem vrijdagavond uitgereikt na de theaterpremière van het stuk Ilias (Homerus) in de Toneelschuur in Haarlem. In deze bejubelde voorstelling speelt hij Achilles, een van de Griekse veldheren in de Trojaanse oorlog.

IJdens’ acteertalent wordt gekenmerkt door charisma, gevoeligheid, muzikaliteit en eigenheid. In juni was Ilias een van de hits op theaterfestival Oerol op Terschelling.

De theaterbeurs is vernoemd naar de oud-directeur van de Toneelschuur. De toelage werd in het leven geroepen bij het afscheid van Frans Lommerse eerder dit jaar.

Oud-Toneelschuurdirecteur Frans Lommerse coacht onbezoldigd theatertalenten

IJdens is een bekende bij Toneelschuur Producties. Hij speelde twee jaar geleden de hoofdrol in de gelauwerde bewerking van Goethe’s Het lijden van de jonge Werther. Gevolgd door De inspecteur en het dode meisje van Suburbia. Bij de Toneelmakerij deed hij De Krijtkring.

De nog jonge acteur viel in de smaak van Lommerse, voor wie de Toneelschuur meer was dan een podium. Hij scoutte jonge talentvolle mensen en liet hen in de creatieve omgeving van Toneelschuur Producties tot grote hoogten komen. Hoewel Lommerse geen directeur meer is bij het Haarlemse theater, zet hij zijn coaching voort, maar dan op onbezoldigde basis en onder verantwoordelijkheid van Toneelschuur Producties en de nieuwe directeur Marelie van Rongen.

Het stipendium - het afscheidscadeau van Lommerse - bestaat niet uit een cheque, maar er is wel geld ingebracht via crowdfunding op de website van de Schuur.

Frans Lommerse coacht het talent in zijn of haar verdere ontwikkeling, uitmondend in een nieuwe voorstelling. Victor IJdens zal ter inspiratie een theaterreis maken naar Berlijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen