Wijckloop krijgt doorstart in februari; hardloopwedstrijd in Wijk aan Zee kan ook als trail gelopen worden

Wijckloop krijgt doorstart in februari; hardloopwedstrijd in Wijk aan Zee kan ook als trail gelopen worden
De deelnemers van de Wijckloop komen het strand op.
© Foto Kees Blokker
Wijk aan Zee

Eigenlijk zou er dit weekend gerend moeten worden door de duinen van Wijk aan Zee tijdens de elfde editie van de Wijckloop, maar de hardloopwedstrijd gaat dit jaar niet door. Onder leiding van Cairn Trails en Adventures wordt er echter een doorstart gemaakt, waardoor de Wijckloop in 2020 weer gelopen kan worden. En op zondag 16 februari kan dat ook als trail.

Een trail is een off-roadwedstrijd over smalle ongebaande paden met natuurlijke hindernissen. De routes zijn net als bij andere crossen gewoon uitgezet met pijlen, maar het parkoers is uitdagender dan bijvoorbeeld Egmond Halve Marathon. Cairn is in de regio al actief met de Graef Castricum Trail door de PWN-duinen bij Castricum. De tweede editie daarvan vindt op zondag 17 november plaats. „We opereren landelijk, vertelt Robin Kinsbergen van Cairn. „Zo organiseren we deze zondag de Hoge Veluwe Trail.’’

,,We zijn benaderd voor de Wijckcross via een docent van hogeschool Inholland. Zij hebben een sportopleiding waar studenten ook moeten meehelpen met het organiseren van een hardloopwedstrijd. Het bestuur van de Wijckloop zelf wilde na tien edities stoppen, maar door de samenwerking tussen Inholland en Cairn kan de wedstrijd toch weer plaatsvinden. Het duurde echter allemaal even voordat we het naar buiten kunnen brengen en daardoor kon de 2019 editie ook niet doorgaan.” Dat de Wijckcross niet dit weekend plaatsvindt, komt ook omdat zaterdag de IJmuiden Kust Trail wordt georganiseerd. „Teveel van hetzelfde in een weekend is niet goed.”

Kinsbergen wil het karakter van de loop door de duinen en de naam behouden. „De Wijckloop is opgezet met medewerking van Heliomare en Viva Zorggroep. We mogen van dezelfde faciliteiten blijven gebruiken, dus de start is weer bij Heliomare in Wijk aan Zee.”

Er wordt echter ook een element aan de Wijckloop - waar in 2018 zo’n 300 deelnemers aan meededen - toegevoegd, want het duingebied rond Wijk aan Zee is uiterst geschikt voor een trail. „We houden de afstanden van 5, 10 en 16 kilometer en gaan het uitbreiden met een loop van 35 kilometer. Daarna willen we ons meer gaan richten op de kidstrail. De kidsrun van de Wijckloop is altijd een succes, maar een trail is voor kinderen ook leuk. Het speelse element van een trailrun voor volwassenen is ook een uitdaging voor kinderen.”

Kinsbergen is ook blij met de hulp van de studenten van Inholland. Voor hem is de samenwerking met een externe partij nieuwe. „Met de ervaring die ik heb weet ik zeker dat ik de studenten wat bij kan brengen.”

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen