Coalitiepartijen Heiloo: ’Snelheid mag omlaag voor afslag A9’

De Lagelaan, de beoogde toegangsweg voor de afslag Heiloo. De stolp rechts is inmiddels gesloopt om ruimte te maken.© Archieffoto

Heiloo

De coalitiepartijen in Heiloo willen snel verder met de realisatie van de aansluiting van Heiloo op de A9. Als dat nodig is willen ze de maximumsnelheden voor de toegangswegen en op de A9 drastisch verlagen om de stikstofuitstoot als gevolg van de aansluiting te beperken.

Dat zeggen de woordvoerders Linda Veerbeek, Arjen Vroegop en Mart Brouwer de Koning van de drie coalitiepartijen.

Twee van de drie, Heiloo-2000 en CDA, zouden er ook geen probleem mee hebben als de maximumsnelheid op de A9 zelf omlaag gaat van 130 naar 100. Daarmee zou de 100 kilometerzone worden doorgetrokken vanaf verkeersplein Kooimeer tot bij Akersloot.

De Raad van State heeft in mei het bestemmingsplan voor de aansluiting vernietigd omdat de compensatie voor de extra stikstof niet goed geregeld was. Sindsdien wacht het project, als zovele projecten in Nederland, op nieuwe regels.

De coalitiepartijen vinden dat de projectpartners, de gemeenten Heiloo, Alkmaar en Castricum en de provincie Noord-Holland, nu al moeten onderzoeken welke trajecten opnieuw moeten worden gelopen.

Het gaat niet alleen om de nieuwe regels rond stikstof, maar ook om rapportages die zijn opgesteld voor het bestemmingplan en die inmiddels vanwege het verlopen van de tijd verouderd zijn.

De coalitiepartijen hopen dat op deze manier over ongeveer twee jaar alsnog kan worden begonnen met de aanleg van de afslag.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.