AZ moet genoegen nemen met punt tegen Manchester United [video]

Dani de Wit baalt na een moment voor het doel van Manchester United.
© Foto ANP
© Foto: ANP
© Foto: ANP
1/3
Den Haag

AZ heeft donderdagavond in de thuiswedstrijd tegen Manchester United een punt gepakt. In Den Haag werd het 0-0. Het is voor AZ het tweede gelijkspel in de groepsfase van de Europa League, na de 2-2 bij Partizan Belgrado.

Met een wat dubbel gevoel zullen de spelers van AZ na afloop hun ronde langs de tribunes hebben gemaakt. Wat als dat schot van Oussama Idrissi erin was gegaan, een kwartier voor tijd. Wat als Myron Boadu in de beginfase niet een half metertje buitenspel had gestaan.

Ja, dan was AZ er wellicht met een zwaarbevochten, minimale 1-0 zege vandoor gegaan. Het had gekund, maar de 0-0 is een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen op het veld. En met het punt blijft AZ meedoen in groep L, met de dubbel tegen FC Astana voor de boeg.

Myron Boadu
© Foto: ANP

Hartstochtelijk

Natuurlijk is het jammer dat de wedstrijd – ‘misschien wel tegen de grootste club waartegen AZ ooit heeft gespeeld’, zei Teun Koopmeiners vooraf – niet in het eigen stadion kon worden gespeeld. Toch is er deze avond ook in Den Haag sprake van een Europacupsfeer.

Met 13.863 toeschouwers is het stadion bijna vol. Het geeft het duel de entourage die het verdient. Ook de 750 fans van United leveren hun bijdrage. Ze zingen hun vroegere topscorer Ruud van Nistelrooij toe en in de rust haken ze hartstochtelijk in bij het bekende Sweet Caroline.

Lees ook: Puntje tegen Manchester United geen reden voor feestje in kleedkamer AZ

Ze zien dat AZ stormachtig begint en direct probeert Manchester onder druk te zetten. Het levert een aardige beginfase op, met een actieve Calvin Stengs, een buitenspeldoelpunt van Myron Boadu en een vlammend schot van Oussama Idrissi. Met een prima redding voorkomt doelman David de Gea een openingstreffer van AZ.

© Foto: ANP

Marco Bizot hoeft lange tijd eigenlijk niets te doen, maar toch komt AZ komt na een half uur goed weg als Mason Greenwood een grote kans mist. De 18-jarige aanvaller uit de opleiding van Manchester kan van dichtbij de hoek uitzoeken, maar schiet tegen het been van verdediger Ron Vlaar, Niet veel later is Manchester nog een keer gevaarlijk, maar vleugelaanvaller Angel Gomes krijgt de bal niet onder controle.

AZ kan al die tijd weinig gevaar stichten. Idrissi oogst nu en dan applaus met wat hoogstandjes en meer dan eens gaat AZ soepel combinerend over het veld, maar tot kansen leidt het niet. Daarvoor is het zelf soms te slordig – diverse passjes van Stengs zijn te hard – en daarvoor blijkt Manchester United toch ook te taai.

Lees ook: AZ-trainer Arne Slot: ’We hebben laten zien waar AZ voor staat’

Jongelingen

De grootmacht speelt zoals verwacht met behoorlijk wat jonge spelers. Zo is linksback Brandon Williams (19) er voor het eerst bij in een Europese wedstrijd. Ook Mason Greenwood (18), Diogo Dalot (20) en Angel Gomes (19) zijn nog onervaren.

© Foto: ANP

Toch kan moeilijk worden gesproken van een ‘feestopstelling’, want tussen die jongelingen lopen ook nog spelers met een karrenvracht aan ervaring. Middenvelder Juan Mata bijvoorbeeld heeft 91 Europese wedstrijden, waarvan vijftig in de Champions League, achter zijn naam staan.

Met ook nog Nemanja Matic, de Braziliaan Fred, de Argentijn Marcos Rojo, de Zweed Victor Lindelöf en de Spaanse doelman David de Gea loopt er nog genoeg kwaliteit rond.

Niet verwonderlijk dus dat AZ het moeilijk heeft om tot kansen te komen. Nu eens domineert AZ enkele minuten, dan weer Manchester United. Pas in de laatste twintig minuten wordt het leuker voor de doelen. Een schot van Owen Wijndal wordt nog net gered door De Gea en even later schiet Idrissi snoeihard naast.

Het zijn de gevaarlijkste momenten van AZ, dat daarna achterin nog flink aan de bak moet omdat Manchester dan inmiddels de basisklanten Marcus Rashford en Jesse Lingard heeft ingebracht. Rashford verdient eigenlijk een penalty wanneer hij wordt ‘geveegd’ door Stijn Wuytens, maar scheidsrechter Mazeika ziet er geen strafschop in. Kort daarna schiet Lingard net naast.

Oussama Idrissi
© Foto: ANP

Zo blijft het duel enerverend tot de laatste seconde, maar slaagt geen van beide ploegen erin de ban te breken.

AZ-Manchester United 0-0

AZ: Bizot; Sugawara, Vlaar, Wuytens, Wijndal; Midtsjø, De Wit (87. Hatzidiakos), Koopmeiners; Stengs, Boadu, Idrissi.

Manchester United: De Gea; Dalot, Lindelöf, Rojo, Williams; Fred, Mata (83. McTominay), Matic; Greenwood (77. Lingard), James (63. Rashford), Gomes.

© Foto: ANP

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen

Video uitgelicht