Premium

Willeke Alberti, spiegelbeeld van haar publiek

1/6

Ze wordt 75 en zit zestig jaar in het vak. Dus zijn er jubileumconcerten, dit weekend. „Het publiek voelt dat ik bij ze hoor. Door mijn liedjes, maar ook door wat ik heb meegemaakt.” Willeke Alberti als spiegelbeeld van haar publiek.

Als dochter van de bekende Willy Alberti had ze natuurlijk een springplank, richting de roem. Maar hoe blijf je daarna zestig jaar in de schijnwerpers? Blijf je publiek verrassen, is de les van de loopbaan van Willeke Alberti. Verras bijvoorbeeld met bijzondere samenwerkingen. Ze zong eerst duetten met haar vader, later met André van Duin, met Rob de Nijs, met Paul de Leeuw en haar zoon Johnny de Mol. Maar ook waagde ze zich in het tv-programma van Ali B aan een rap met Vuile Viezerik. „Door met jonge mensen te werken, krijg je aansluiting met de nieuwe tijd.”

Maak ook zijsprongen, leren we van haar carrière. Na de eerste gouden platen en de tv-shows met haar vader, ontpopte ze zich als actrice. Eerst als de kwetsbare Marleen Spaargaren in de tv-serie ’De Kleine Waarheid’, later in de speelfilm ’Rooie Sien’. Het liedje ’Telkens weer’ uit die film werd ongeveer haar lijflied. In de theaters combineerde ze haar zangstem met haar acteertalent in musicals als ’Hello Dolly’ en ’De Jantjes’.

In 2001 begon ze ook haar eigen Willeke Alberti Foundation, een stichting die haar optredens in zorgcentra regelt; vrolijke middagconcerten als lichtpuntje voor senioren, zieken en gehandicapten.

Maar ook buiten de schijnwerpers was ze zestig jaar aanraakbaar dichtbij. Dankzij bekende mannen en bekende kinderen. Bij elke stap die ze in haar privéleven zette, leefde het publiek mee. Zo bereikte ze niet alleen het oor van haar fans, maar drong ze door tot hun hart. Was het niet bij geluk en tegenslag in de liefde, was het bij het overlijden van haar ouders. Hoe groter haar verdriet, hoe steviger de fans haar in het hart sloten. „Ik ben altijd open geweest over mijn vreugde en verdriet. Ook al zat ik er niet altijd op te wachten, je weet dat het hoort bij het vak. Als artiest breng je feest en troost. Niet alleen met je liedjes, maar ook door wie je bent.”

Hier acht aspecten van Willeke Alberti:

De dochter

Haar eerste plaat was een duet met haar vader Willy, zestig jaar geleden. Daarna maken vader en dochter van 1964 tot 1968 hun ’Zaterdagavondshows’ op tv bij de Avro. „De optredens met mijn vader waren het allerleukste. Hij leerde me het vak en hij waakte over me. Eigenlijk wilde hij helemaal niet dat ik het vak in ging. Naarmate ik ouder word, begrijp ik steeds beter waarom. Hij wilde me beschermen tegen de gevaren van het vak. Want het is natuurlijk een riskant beroep. Je weet nooit zeker of een liedje een hit wordt en of het publiek je op de lange termijn trouw blijft. Het is keihard werken om aan de top te komen. En als je daar eenmaal bent, moet je misschien nog wel harder werken om daar te blijven. Uiteindelijk was het mijn moeder die de knoop doorhakte: zij raadde me aan zangeres te worden.”

„Het belangrijkste dat ik van mijn vader heb ik geleerd is dat je oog moet hebben voor de mensen om je heen en dat je aardig moet zijn voor iedereen. Hij zei altijd: ’Wees vriendelijk op de trap naar boven, want je moet altijd weer naar beneden’.”

De zangeres

In 1963 scoort ze een gouden plaat met het liedje ’Spiegelbeeld’. Later volgen klassiekers als ’Mijn dagboek’ en ’Morgen ben ik de bruid’. Een paar jaar trekt ze zich terug uit de showbizz om zich op haar gezin te storten, maar er volgt een glorieuze comeback met nieuwe hits als ’Carolientje’ en ’Ome Jan’.

In 1992 neemt ze het nummer ’Gebabbel’ op met Paul de Leeuw, dat ook weer goed is voor een gouden plaat.

Als ze ons land twee jaar later in Dublin vertegenwoordigt bij het Eurovisie Songfestival met ’Waar is de zon’ is de waardering matig, maar het nummer groeit uit tot een klassieker in haar repertoire.

„Bij alles wat ik zing komen emoties naar boven. Emoties van mezelf, maar ook de emoties van de mensen die luisteren. Soms zijn het gevoelens die we lang hebben weggestopt, maar door de muziek komen ze weer boven. Het fijne van mijn werk is dat ik die emoties kan delen. Niet alleen de zware thema’s, maar ook de vrolijke kant. Het publiek heeft bijna alles waarover ik zing zelf meegemaakt. Net als ik.”

De actrice

Ze is aandoenlijk als Marleen Spaargaren in de tv-serie ’De Kleine Waarheid’, die met kerst 1970 voor het eerst te zien is. Met die eerste grote tv-rol verovert ze Nederland en wint ze meteen de Televizierring. Kort daarna speelt ze de titelrol in de speelfilm ’Rooie Sien’. In die tijd strandt haar eerste huwelijk. Dus als ze bij de opnamen ’Telkens weer’ zingt - over hoe de liefde haar steeds weer ontglipt - zijn de tranen die de camera vastlegt écht.

Later volgen rollen in nieuwe tv-series. Zo leert een jongere generatie haar kennen als weduwe Josephine van Wickenrode in ’GTST’ en ziet het theaterpubliek haar naast Jos Brink in de musical ’Hello Dolly’. Ook speelt ze 300 keer de rol van dorstige Na Druppel in ’De Jantjes’. „Het belangrijkste van acteren is dat je probeert te begrijpen wat er in een ander omgaat. Verplaats je in hun achtergrond, kijk ze in de ziel en probeer ze te doorgronden. Als ik voel wat een karakter doormaakt, kruipt zo’n rol bij me naar binnen.”

De echtgenote

Ze trouwde drie keer. In 1965 met Joop Oonk, de basgitarist van The Jumping Jewels. In 1976 met de beginnende tv-producent John de Mol en van 1983 tot 1986 was ze samen met de Deense voetballer Søren Lerby. Uit haar mond geen kwaad woord over haar mannen. Zelfs het woord ex zul je van haar niet horen. „Natuurlijk is het met mijn relaties anders gelopen dan ik had gehoopt, maar inmiddels heeft de tijd veel wonden geheeld. Ik ben trots op de manier waarop we er samen uit zijn gekomen, want de mannen uit mijn leven blijven de vaders van mijn kinderen. Daarom koester ik mijn speciale band met ze. Ik zal ook altijd van ze blijven houden. Ja, ik geloof ook nog steeds in de liefde. Niet meer in een vaste partner, maar wel in de liefde van mijn familie, mijn vrienden en mijn publiek. Die liefde is oneindig.”

De moeder

Ze is moeder van drie kinderen. Met Joop Oonk kreeg ze haar dochter Daniëlle, met John de Mol kreeg ze haar zoon Johnny, met Søren Lerby kreeg ze haar zoon Kaj.

De grootmoeder

Ze is grootmoeder van zeven kleinkinderen. Haar dochter heeft twee kinderen, zoon Kaj heeft er drie en bij zoon Johnny thuis is de derde op komst. Haar oudste kleinkind is 29 jaar, de jongste ligt nog in de wieg. „Als ik vrij ben, speel ik heel graag de rol van oppas-oma. Dat zijn feestdagen voor mij. Ik zit al dertig jaar in de luiers en vind dat heerlijk.” Ze wijst op het nieuwe klimrek, in de tuin achter haar huis in Laren. Speciaal voor de kleintjes. „Omdat ik ervan geniet als zij genieten.”

De overlever

„Als ik erbij stilsta hoeveel mensen uit mijn omgeving er niet meer zijn, voel ik een brok in mijn keel. Dan denk ik aan mijn ouders, aan vrienden en collega’s. Mieke Telkamp, Corry Brokken, Anneke Grönloh: met al die mensen heb ik gewerkt. We hebben samen zo veel meegemaakt. Daarom voelt het als een groot gemis dat ik al die herinneringen niet meer kan delen. Gelukkig kan ik hun liedjes nog draaien. Of ik zet dvd’s op om ze nog even terug te zien. Maar dan word ik overvallen door melancholie. Zal het de leeftijd zijn dat ik daar steeds gevoeliger voor ben?”

De jubilaris

Ze viert haar jubileum dit weekend met twee concerten in Afas Live in Amsterdam. Daarbij deelt ze het podium met onder anderen haar zoon Johnny, Edsilia Rombley, Ruth Jacott en Sjors van der Panne. Ze wordt begeleid door haar eigen band en een speciaal strijkkwartet. „Ik sta bijna twee uur lang op het toneel. Eerst was ik er zenuwachtig over omdat het allemaal zo groot is opgezet. Maar toen we deze week aan het repeteren waren, overwon ik die zenuwen. Ik voel me sterk omdat ik bij alles kan leunen op regisseur Arie Cupé en op mijn zoon Johnny. Mijn stem houdt zich goed en het lukt me nog altijd om de teksten te onthouden. Dat is toch een voorrecht als je bijna 75 bent?”

Grote theatertournees doet ze niet meer. „Elke avond het land in wordt me te veel. Maar bij speciale feestavonden kom ik nog graag zingen. Ook met mijn middagoptredens in de zorgcentra ga ik lekker door. Alle blije gezichten die ik daar zie, wil ik niet missen. Mijn publiek voelt als mijn familie. Die wil je blijven zien.”

Nee, niemand laat zijn eigen kind alleen.

Jubileumbox

Ter gelegenheid van haar jubileum verschijnt het complete oeuvre van Willeke Alberti in de 25 cd’s tellende boxset ’Telkens Weer Samen’. De box bevat alle singles en albums die ze sinds 1959 uitbracht. In totaal bevat de box 584 liedjes.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.