Premium

Filmrecensie:Soms wat raadselachtig kat-en-muis-spel

Filmrecensie:Soms wat raadselachtig kat-en-muis-spel
Marwan Kenzari en Carice van Houten in ’Instinct’.
© Foto PR

Halina Reijn verloochent haar toneelachtergrond niet in de speelfilm waarmee zij als regisseur debuteert.

’Instinct’ voelt dan ook meer als een psychologische krachtmeting dan als een realistische weergave van de werkelijkheid.

Nicoline (Carice van Houten) is een ervaren psycholoog, die net is aangenomen in de TBS-kliniek. Ze krijgt daar onder meer Idris (Marwan Kenzari) onder haar hoede, die is veroordeeld voor verkrachting met bruut geweld. Hij gedraagt zich als een modelpatiënt en het hele behandelteam is er daarom van overtuigd dat hij rijp is voor onbegeleid proefverlof. Het hele team, behalve Nicoline.

Is Idris is echt tot inkeer gekomen? Of is hij gewoon een heel gewiekste manipulator, die iedereen een rad voor ogen draait? Complicerende factor is dat ertussen hem en zijn nieuwe behandelaar een bijna dierlijke aantrekkingskracht voelbaar is. Of is zij het hier die hém manipuleert?

Reijn reikt de kijkers puzzelstukjes aan waarmee zij zich een beeld kunnen vormen van de persoonlijke achtergrond van de TBS-psycholoog. Net als van haar seksuele voorkeuren en emotionele gevoeligheden.

Toch laat de regisseur ook veel te raden over, waardoor de kloof tussen Nicoline’s handelen en haar professionele kennis en kunde soms onverklaarbaar groot wordt. Dat het kat-en-muis spel tussen de twee hoofdrolspelers intussen wel blijft intrigeren, komt vooral door de prima acterende Van Houten en Kenzari. Ook omdat het hen lukt om lang in het midden te houden wie van hen nou de kat is, en wie de muis.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.