Is rijles cadeau of een deal?

© Foto ANP XTRA

In Vrij Verteld praten lezers over twijfels en problemen. Vandaag: Mag onze zoon een duur cadeau weigeren?

Anita (52) : „Met ons gezin wonen we al jaren naast een oudere dame. Omdat deze buurvrouw nooit getrouwd is geweest en ze weinig familie in de buurt heeft, lijkt ze soms wat eenzaam.

Ze krijgt zelden visite en haar spaarzame bezoekjes aan verre familieleden zijn haar enige uitjes. Om haar wat gezelligheid te bezorgen, neem ik haar soms met de auto mee om boodschappen te doen. Ook vragen we haar regelmatig op de koffie. Dan vertelt ze graag over haar jeugdjaren en over de tijd dat ze op een kantoor werkte.

Als er één van ons jarig is komt ze altijd een gebakje eten. Dan verrast ze de jarige met grappige, voorspelbare cadeautjes: altijd zelfgebreide sokken voor mijn man, een potje zelfgemaakte jam voor mij en boekenbonnen voor onze zoon en dochter. Vooral voor onze zoon Tim is ze altijd royaal. Omdat hij haar soms helpt met klusjes in huis en omdat hij regelmatig de heg in haar tuin snoeit, grijpt ze zijn verjaardag altijd aan om hem iets extra’s toe te stoppen.

Binnenkort wordt onze Tim achttien. Bij een kop koffie kondigde de buurvrouw al aan dat ze hem voor zijn verjaardag iets speciaals wil geven.

Toen hij vorige week bij haar was om een lampje in de gang te vervangen, vertelde hij haar dat hij graag rijles wil nemen. Daarop bood de buurvrouw hem aan om tien lessen voor hem te bekostigen. Een duur cadeau. Jubelend kwam Tim even later thuis vertellen wat hem te wachten staat. Op internet zocht hij meteen naar een rijschool, waarbij hij tussen neus en lippen door vertelde dat de buurvrouw liet doorschemeren dat ze hoopt dat Tim haar straks af en toe ergens heen wil rijden.

Geen gek idee, lijkt me.

Maar mijn man denkt daar anders over. Hij vindt het vreemd dat de buurvrouw een cadeau wil geven waar ze een voorwaarde aan verbindt. Dan is het geen presentje meer, maar een deal, redeneert hij. Hij vreest dat de buurvrouw straks op de gekste momenten van Tim verwacht dat hij haar naar het ziekenhuis of naar verre familie rijdt, terwijl hij dan misschien naar school moet of wil voetballen. En zeg dan maar nee, als buurvrouw die dure rijlessen heeft betaald. Bovendien vraagt mijn man zich af met welke auto die ritjes van de buurvrouw straks gereden gaan worden. Zijn auto, weet hij nu al. Want onze zoon kan zich natuurlijk geen auto veroorloven.

Daarom vindt mijn man dat Tim dit cadeau niet kan accepteren. Hij meent dat de buurvrouw hem best één rijles mag geven als dank voor de klusjes die hij doet. Maar geen tien, met toekomstige verplichtingen.

Wat is wijsheid?”

Reacties

Manon (41):

„Hier moet je zoon niet aan beginnen. Het is heel vriendelijk van de buurvrouw om dit aan te bieden, maar het schept verplichtingen die niet te overzien zijn. Wat als je buurvrouw straks een ritje naar de dokter wil terwijl je zoon een belangrijk tentamen heeft?”

Martijn (32):

„Dat cadeau kan je zoon best accepteren, maar je buurvrouw moet weten dat hij straks niet altijd voor haar kan klaarstaan als chauffeur. Als hij slim is, geeft hij haar een strippenkaart met vijftien retourtjes. Dat is een aardig presentje een geeft meteen aan dat zijn service grenzen heeft. ”

Simone (53):

„Wat leuk dat de buurvrouw dit wil geven. Je zoon kan het gerust aannemen, als hij maar goede afspraken met haar maakt. Spreek bijvoorbeeld af dat hij dit één jaar doet en dat school altijd voor gaat.”

Sophie (49):

„Niet doen. Als je buurvrouw alleen is en weinig familie heeft, gaat ze zich straks helemaal aan je zoon vastklampen. Zoiets begint met een lampje wisselen en een ritje naar een winkel, maar voor je het weet rekent de buurvrouw erop dat je zoon dadelijk meegaat naar de spreekkamer van de dokter. Of dat hij straks naast haar ziekbed zit. Als hij die rijlessen nu accepteert, wordt het moeilijk om straks nog nee tegen haar te zeggen, terwijl hij dan natuurlijk liever met vrienden op stap gaat. Of moet werken.”

Volgende week:

Mag de werkster bij ons thuis bellen?

„Al jaren komt de werkster bij ons thuis als wij naar ons werk zijn. Omdat ik bij thuiskomst de herhaaltoets op onze telefoon indrukte, kwam ik er toevallig achter dat ze uit ons huis naar haar dochter heeft gebeld. Vermoedelijk is dit niet de eerste keer. Moet ik haar daarop aanspreken?”

Reageren? Of wil je zelf een dilemma kwijt? Mail: vrij@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.