Premium

Lekker weekend in Leiden

Lekker weekend in Leiden
Inge Mooiman.
© Foto Hedske Vochteloo

Het is lekker weekend! Tijd voor jezelf, tijd voor familie en vrienden. Hoe breng jij je weekend door? Die vraag legt Vrij vandaag voor Inge Mooiman uit Leiden.

In september is het boekenjaar gestart. Per jaar verschijnen er zo’n drieduizend nieuwe kinderboeken. Boekenworm Inge Mooiman leest dan ook drie kinderboeken per week. Deze week had ze het extra druk vanwege de Kinderboekenweek. Tijd voor weekend!

Dat begint voor Inge op donderdag, dan zingt ze in kamerkoor VOLK. „De naam staat voor: vrije school oud leerlingen, leraren en liefhebbers koor. Ik geniet volop als ik zing. Dan kan ik alles even achter me laten. Het is ook meteen het begin van mijn weekend.”

Feestje

Soms vind je de Leidse Inge op zaterdag in jeugdboekhandel Silvester. „Ik werk eens per maand op de zaterdag. Maar ik ga soms ook wel eens op zondag naar de boekhandel. Dan is het hier heerlijk rustig en kan ik op mijn gemak bestellingen verwerken. In juni hebben de scholen en de bibliotheek boeken besteld, die we in deze periode moeten verwerken. Daarnaast hebben we een verteltheater boven de winkel, waar ook kinderyoga wordt gegeven. Dus er is genoeg te doen. De Kinderboekenweek is altijd een feestje. We gaan dan naar het Kinderboekenbal en versieren de etalage mooi. Je merkt echt dat het drukker is in de winkel in deze periode.”

Haar favoriete kinderboek is ’De kleine kapitein’ van schrijver Paul Biegel. „Dat heb ik al zo vaak voorgelezen aan de kinderen, wel tot ze een jaar of veertien waren. Het is heel leuk om elk jaar weer uit al die prachtige kinderboeken te mogen kiezen. We kunnen lang niet alles lezen. Je gaat af op recensenten en uitgeverijen.” Aan boeken voor volwassenen komt ze bijna niet toe. Lachend: „Die lees ik alleen in de vakanties.”

Oogsttijd

Wanneer ze vrij is, kun je haar vinden bij tuinvereniging OTV. „Daar hebben mijn man en ik een moestuin. Het is volop oogsttijd. Op het moment hebben we peren en appels. Maar de knoflook moet ook in de grond. De kinderen komen vaak even buurten. Het is echt onze familieplek. Ze zitten er zelfs ook wel eens met vrienden. En in de zomer eten we vaak met mooi weer op de tuin.” Echte tradities heeft het gezin niet in het weekend. „Mijn man heeft wel altijd een vast programma, die gaat op zaterdagochtend naar zijn moeder en op zondagochtend fietsen. Ook kookt hij elk weekend nog een eitje voor me. Toen de kinderen nog klein waren, maakte hij altijd het ontbijt op zondag. Dat gekookte eitje heeft hij erin gehouden.”

Plannen

Inge maakt zo min mogelijk plannen voor het weekend. „Ik probeer mijn weekend zo vrij mogelijk te houden. Er moet doordeweeks al genoeg.”

„Als we niet in de moestuin zijn, kun je ons vinden op de bank met een boek of zijn we wandelen met onze Spaanse asielhond Pablo.”

Het gezin is vegetarisch en kookt graag seizoensgebonden met groente uit eigen moestuin. „Het hele gezin is vegetarisch. Dochter Teun probeert zelfs veganistisch te eten. Wij doen daar dan aan mee, maar het lukt eigenlijk maar een keer per week. We houden ook erg veel van vis, dus daar ’zondigen’ we ook nog wel eens mee. Grote favoriet in het weekend zijn wel de aardappel wedges. Daar komt iedereen voor naar huis. Teun is vorig weekend vertrokken voor een reis van drie maanden door Europa. Toen hebben we nog wedges gegeten, met traditiegetrouw Ben & Jerry’s als toetje.”

Stil

Het weekend betekent voor de familie Mooiman ook rust. „We wonen in de Zeeheldenbuurt. Als je ’s ochtends vroeg wakker wordt, dan hoor je de geluiden van de stad alweer. Het is er nooit stil. Daarom hebben wij het graag stil in het weekend.”

Hoe breng jij je weekend door? Mail het naar: vrij@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.