Premium

Opinie over toekomst Tata Steel IJmuiden: ’Overheid is de zwakke schakel bij Tata Steel’

Opinie over toekomst Tata Steel IJmuiden: ’Overheid is de zwakke schakel bij Tata Steel’
,,Als de overheid nu eens echt zijn rol ging oppakken, dan kan iedereen blijven werken en ademen’’, aldus Erik Meijer.
© Foto TMG
IJmuiden

Tata Steel hoeft niet per se IJmuiden te verlaten, vindt Erik Meijer. Als de overheid handhaaft en de staalfabriek innoveert dan kan ’iedereen blijven werken en ademen’.

Waarheen moet het met Tata Steel in IJmuiden? Ingeklemd in het duingebied kampt de staalreus met milieu- en ruimteproblematiek en met zware omstandigheden op de mondiale staalmarkt. Daartegenover staat de economische waarde voor duizenden werknemers en voor Nederland. Op deze plek een openbaar debat over de toekomst van Tata Steel. Deze aflevering: De overheid moet handhaven. Erik Meijer, actief in Stichting IJmondig.

Eigen staal

De fabriek staat er al 100 jaar. De politiek vond dat we na de Eerste Wereldoorlog toch echt eigen staal nodig hadden voor als de Tweede Wereldoorlog zou komen. In de duinen werden de Hoogovens ontwikkeld. Maar bij de volgende oorlog moesten buitenlanders met hun levens, stalen wapens en granaten ons bevrijden.

Geld

Nu, na zo veel jaren van prettige vrede en diverse overnames, staat de fabriek er nog. Niet om strategische redenen voor Nederland. Maar om geld te verdienen. Zonder dat heeft een bedrijf immers geen bestaansrecht. De fabriek verdient geld, voornamelijk voor de buitenlandse eigenaren. Straks Russen, Novolipetsk, of wellicht de Chinezen, Wuhan. Even wennen na Corus en Tata. India wil er vanaf, die gaat thuis staal maken. Maar na een paar jaar zullen de borden op de A22 weer als gewoon voelen.

Wat schiet de IJmond ermee op? Het bedrijf wordt een steeds kleiner deel van een steeds groter lichaam. Van een lijf, naar een been, naar een voet, naar een kleine teen waar een lijf zonder kan.

Handhaving

Zo zal het wel gaan, ik hoor daar niemand over. Dat komt omdat onze overheid al zolang afzijdig is. VTH. Kent u dat begrip? Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Je verwacht dat de overheid zich daar serieus mee bezig houdt. Zoals een ouder over zijn kind waakt. Maar na een jaar intensief bezig te zijn geweest met Tata weet ik nu wel beter. Juist de overheid is de zwakke schakel. Zonder druk van de bevolking gebeurt daar weinig tot niets.

De burgemeester van Beverwijk staat direct in EenVandaag te klappen voor alles wat Tata doet. Vlak na zijn optreden wordt duidelijk wat de giftige inhoud is van de op de omgeving neerdwarrelende stof. Terwijl heel Nederland bukt onder stikstof krijgt Tata door de gedeputeerde ambtenaar van Noord Holland een groter maatpak waarbinnen het de wet mag overtreden. De fabriek weer blij.

De overheid had voor deze (tijdelijke) verruiming een afbouwplan voor de stikstof bij moeten voegen. U gaat binnen vijf jaar, of zo, aan de wettelijke maximale norm voldoen. Meetbaar en concreet. Niets van dat alles.

De fabriek schrijft een mooie glossy folder voor iedereen die het weten wil, nu gaan wij echt wat doen. In 2030 is alles beter. Voor stikstof stellen wij ons het volgende voor. Van 2020-2025 doen wij onderzoek en van 2025-2030 gaan wij een plan van aanpak maken. Roadmap for a road to nowhere. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Dan wordt het sommigen in de directe omgeving echt te veel. Veel te veel. De rol van de afwezige overheid nemen zij over. Ze verdiepen zich, hangen thuis sensoren op, noem maar op. Als buitenlanders hier geld mogen verdienen dan mogen import-bewoners toch wel zeggen dat het nu welletjes is?

Gevaarlijk

Kampioen vervuiling Tata wordt direct aangesproken op zijn gevaarlijke gedrag. Medewerkers en bewoners van de IJmond worden gewoon ziek door het contact met de fabrieksuitstoot. Om over schade aan materialen maar te zwijgen.

Ik snap dat de medewerkers aan het gezegde - wiens brood men eet, wiens woord men spreekt- voldoen. Hen valt niets te verwijten. Maar ook jullie worden blootgesteld. Mijn vader stierf jong aan longkanker omdat hij voor zijn bollenboerenbaas in iedere juten zak, voor de export, een handje van het wondermiddel DDT (insecticide, red) moest strooien.

Wees daarom altijd alert op productieprocessen. Er is maar één toekomst voor de fabriek. Vanaf nu gaan innoveren. Met een overheid die daar echt op toeziet en handhaaft. Want de laatste jaren is dat uit de hand gelopen. Je kunt een streek niet nog eens een eeuw volpompen met giftige gassen en ziekmakend stof, dat zal niet meer gaan. The times they are a changin’. Als de overheid nu eens echt zijn rol ging oppakken, dan kan iedereen blijven werken en ademen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.