Premium

Filmrecensie:Ontroerende film voor jong en oud

Filmrecensie:Ontroerende film voor jong en oud
Vita Heijmen en Beppie Melissen in ’Kapsalon Romy’.
© Foto PR

De 10-jarige Romy ziet er als een berg tegenop om de middagen bij haar oma door te moeten brengen, die al jaren een kapsalon runt.

Het kan niet anders, zegt haar recent gescheiden moeder (Noortje Herlaar): zij moet nu eenmaal werken. Eerst kruipen die naschoolse uurtjes om, totdat blijkt dat oma wel wat hulp kan gebruiken en die uiteindelijk ook van haar kleindochter accepteert. Omdat zij steeds vaker in de war raakt.

’Kapsalon Romy’ is de nieuwe film van regisseur Mischa Kamp en scenarioschrijver Tamara Bos. Dit keer vertellen zij een uit het leven gegrepen verhaal over drie generaties vrouwen die het met elkaar moeten zien te rooien. Romy’s toenadering tot haar oma (een excellerende Beppie Melissen) heeft daarbij alles te maken met de toenemende kwetsbaarheid van haar grootmoeder. Die zij wel tegenover haar kleindochter Romy (Vita Heijmen) durft te erkennen, maar niet tegenover haar eigen dochter. Tot de diagnose Alzheimer wordt gesteld en zij haar toenemende verwarring niet langer kan verbergen.

De makers kiezen intussen consequent het perspectief van Romy, die wil bijdragen aan het beetje geluk dat haar oma nog rest, zelfs als dat stiekem moet. Bijvoorbeeld door haar mee terug te nemen naar de Deense kust: de plek waar zij opgroeide. Ook al omdat haar herinneringen aan die tijd oma’s besef van het heden steeds meer verdringen.

Zonder door de knieën te gaan, snijdt ’Kapsalon Romy’ de wrange realiteit van dementie aan. Het verdriet dat daarmee onvermijdelijk gepaard gaat, krijgt in deze ontroerende familiefilm voor jong (8+) en oud wel degelijk een plaats, maar nergens de overhand.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.