Appels en peren persen bij kasteel Assumburg

Eric Kok
Heemskerk

Eigenaren van appel- of perenbomen kunnen zondag in Heemskerk van hun fruit sap laten persen. Dan staat de sap-pers van Appel van Opa op de herfstmarkt in de tuin bij kasteel Assumburg .

Het is een klein reizend sapfabriekje. Aan de voorkant rollen de kleurrijke appels erin, aan de achterkant stroomt het er als vers sap uit, verpakt in kartonnetjes van vijf liter. Kort gepasteuriseerd, zodat het nog minstens een jaar lang houdbaar blijft. En is het pak eenmaal geopend, blijft het sap, zelfs ongekoeld, nog zeker twee maanden houdbaar.

Appeltaart

Appels zelf zijn vaak niet geschikt om lang te bewaren. Rogier Tan van Appel van Opa zag dat er bij veel particulieren nog oude appelbomen in de tuin staan. „Zij maken er appeltaart van of appelmoes. Maar ook dat houdt een keer op.” Zijn mobiele installatie sloeg in als een bom. „We gingen ermee aan de slag en van alle kanten kwamen er steeds meer verzoeken om met de appelpers langs te komen. Voorheen moesten mensen met hun appels naar de Betuwe. Met deze installatie kun je op locatie appels persen. Dit is het verhaal van Mozes en die berg.’’

Het feestelijkste moment is rond de middag. Dan worden de appels gezamenlijk geperst van kleine partijen (tot dertig kilo) die verschillende deelnemers ingeleverd hebben. Bij het op de band leggen van de appels ontmoeten ze mensen uit de buurt met ook een appelboom en ontstaan al snel de leukste verhalen. De appels hebben meestal verschillende smaken, bij elkaar geven die het appelsap een unieke smaak.

Wat kinderen vooral boeit, zijn de droge drollen die de machine uitperst. Dat is het restproduct van de appelsap. Schilletjes, steeltjes en pitjes komen er als dikke staven uit. Soms licht van kleur, dan weer donker. Afhankelijk van de appelsoort. Ook dat is voedsel. De fruitdrollen gaan als compost terug naar de boomgaard.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.