Campagne Slachtofferhulp: ’Online oplichting niet jouw schuld, wel jouw probleem’

© Beeld: Slachtofferhulp Nederland

Slachtofferhulp Nederland is een online campagne begonnen om slachtoffers van online oplichting te bereiken en te ondersteunen bij de verwerking ervan.

Er zijn verschillende vormen van online oplichting zoals Marktplaatsfraude, fraude op eBay, Speurders en Coolblue, ticketfraude voor een concert of evenement en datingfraude op Tinder. Hulp bij het verkrijgen van schadevergoeding, emotionele hulp en ervoor zorgen dat het niet nog een keer gebeurt is het doel van de campagne.

Online oplichting kent vele vormen. Je koopt bijvoorbeeld iets via Markplaats of Speurders, maar ontvangt nooit je spullen. Of je online gekochte concertkaartje blijkt ongeldig. Je hebt geld overgemaakt naar je match op een datingsite maar de date blijkt een oplichter te zijn of je hebt geld overgemaakt naar een nep-datingsite, maar om contact met je match te krijgen moet je geld overmaken aan de nep-datingsite. Je wordt dan opgelicht. Het is dan heel belangrijk om actie te ondernemen.

Op de website kun je door het invullen van drie vragen meteen advies op maat krijgen. De hulp die Slachtofferhulp biedt, is afhankelijk van wat je mee hebt gemaakt.

Volgens Slachtofferhulp Nederland kan er naast financiële schade ook stress ontstaan. Mensen die dit hebben meegemaakt kunnen last hebben van emotionele schade. Slachtoffers schamen zich voor het feit dat ze dit hebben meegemaakt, terwijl juist de dader zich zou moeten schamen. ,,Wij weten uit ervaring dat praten helpt. Om die reden wordt de campagne ’Online oplichting – niet jouw schuld, wel jouw probleem’ gestart.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is 4,5 procent van de internetgebruikers in 2018 slachtoffer geweest van een online vermogensdelict. Dat zijn jaarlijks meer dan 650.000 mensen. Mannen zijn iets vaker slachtoffer dan vrouwen: 5,1 versus 4 procent. De meest voorkomende vorm is oplichting via handel, via bijvoorbeeld Marktplaats of andere online handelsplaatsen. Natuurlijk zijn er manieren waarop je de kans kunt verkleinen dat je slachtoffer wordt van online oplichting, door bijvoorbeeld goed te kijken met wie je zaken doet. Maar ondanks voorzorg kun je toch slachtoffer worden. Slachtofferhulp Nederland weet uit ervaring dat het helpt om erover te praten en de eventuele schade te verhalen.

Kijk HIER voor meer informatie op slachtofferhulp.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.