Noord-Holland is tegen levend koken (rivier)kreeften, na ’exclusieve masterclass rivierkreeften’ in Loosdrecht

De masterclass afgelopen maand mei in Loosdrecht.© Studio Kastermans/Leon Dakkus

Peter Schat
Haarlem

Krabben en (rivier)kreeften gaan als het aan de provincie Noord-Holland ligt niet meer levend het kokende water in. Een motie van de Partij voor de Dieren die maandag is aangenomen voorkomt dat de provincie ooit nog evenementen subsidieert waar deze dieren bij kennis de pan in gaan.

Aanleiding was de steun die de provincie verleende aan een ’exclusieve masterclass rivierkreeften’ in Loosdrecht. In mei gingen daarbij nogal wat invasieve exoten van de soort Amerikaanse rivierkreeft de pan in.

Voor de provincie, die de ook in de Loosdrechtse Plassen overvloedig aanwezige exoot bestrijden moet, een manier om smakelijk van ze af te komen.

Dat schoot de Partij van de Dieren in het verkeerde keelgat. Dat de dieren hierbij geen pijn of stress ervaren wordt ernstig betwijfeld. Volgens Statenlid Ines Kostic hebben kreeften gevoel. Ze tonen emoties en antidepressiva werken ook bij ze.

Met 34 stemmen voor en 17 tegen werd haar motie aanvaard. Alleen VVD en D66 stemden tegen en de PvdA was verdeeld. De overige fracties waren op zich niet tegen eten van schaaldieren, maar voor de levende bereiding zijn voldoende alternatieven, vond men.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen