Premium

Tim aast met hersenletsel op homeruns bij landelijke G-honkbaldag op terrein HSV Rooswijk

Tim aast met hersenletsel op homeruns bij landelijke G-honkbaldag op terrein HSV Rooswijk
Niet alleen Tim Stam, ook Mimoen Asahat (op de foto) en andere deelnemers vermaakten zich tijdens de landelijke G-honkbaldag bij Rooswijk.
© foto Ronald Goedheer
Velsen-Noord

Pats. Met een sierlijke beweging mept Tim Stam de bal tot ver achter het tweede honk. Al sinds zijn twaalfde gaat hij door het leven met niet-aangeboren hersenletsel. Maar op het terrein van honk-en softbalvereniging Rooswijk speelt die handicap de 30-jarige Stam absoluut geen parten. Homerun.

Velsen-Noord, zaterdagmiddag. De landelijke Dirk Kuijt Foundation G-honkbaldag, dit keer dus met Rooswijk als gastheer, is in volle gang. Windvlagen teisteren de bomen rondom het veld waarop de tientallen deelnemers zich in het zweet werken. Om de zoveel tijd spatten regendruppels op de grond uiteen. Maar Tim en de andere honkballers besteden geen aandacht aan de weersomstandigheden.

Ideaal

Even verderop - vanuit de dug-out waarin Tims team HSV Saints uit Rotterdam is neergestreken - kijkt zijn vader Erik glimlachend toe. Vanuit het Zuid-Hollandse Monster zijn hij en zoonlief naar Velsen-Noord gekomen. ,,Tim is vier jaar geleden met G-honkbal begonnen. Voordat hij een virusinfectie in z’n hersenen kreeg, zat hij op waterpolo en zwemmen. Maar omdat deze aandoening ook epileptische aanvallen veroorzaakt, mag hij die sporten niet meer beoefenen. Een contactsport is ook uit den boze, omdat hij door zijn ziekte soms agressief kan worden. Maar honkbal is ideaal, juist omdat het gaat om een combinatie van snelheid, techniek en ook tactisch inzicht. Tim heeft het naar z’n zin. Ik ben er altijd bij als-ie traint of speelt, om hem te kunnen helpen wanneer hij een epileptische aanval krijgt. Maar dat vind ik absoluut niet vervelend. Als mijn zoon gelukkig is, ben ik het ook.’’

Tim komt de dug-out in lopen. ,,Ik sla bijna elke wedstrijd wel een homerun’’, zegt de Zuid-Hollander droogjes. Verliezen? Dat vindt hij niet erg, zegt-ie. ,,Zolang ik maar leuk heb gespeeld.’’

Aanwas

Rooswijk-voorzitter Geert Velzel oogt tevreden. Mooi, zo’n toernooi binnenhalen. Want er waren wel wat concurrenten. Tegelijkertijd hoopt Velzel dat het evenement de Velsen-Noordse vereniging ook wat nieuwe spelers zal opleveren. ,,De afgelopen twee jaar is ons ledental van honderd naar zeventig gedaald. Honk- en softbal zijn ook elders in Nederland een beetje op hun retour. Ook daarom willen wij proberen naast de reguliere teams een G-team te formeren. De spelregels zijn niet heel anders. Wel gebruiken G-honkballers zachtere ballen en knuppels en gooien pitchers met een boogje, om het raken van de bal iets gemakkelijker te maken.’’ De spelers van de Amsterdam North Stars komen het veld op. Onder hen de autistische Remy Spijker (27), woonachtig in Badhoevedorp. Waaraan hij de grootste lol beleeft? Het tweede honk bewaken, klinkt het vol vuur.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen