Premium

Deel van de De Bazelhuisjes in Bussum blijft behouden

Deel van de De Bazelhuisjes in Bussum blijft behouden
© foto erfgoedvereniging Heemschut
Bussum

Er is een oplossing gevonden voor de De Bazelhuisjes aan de Verhulstlaan in Bussum. Het oudste deel van de huisjes, aan de Amersfoortsestraatweg, mag blijven staan en krijgt een gemeentelijke monumentenstatus. De aanbouw mag worden gesloopt, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwbouw.

Het was de bedoeling op de plek van de De Bazelhuisjes een tweetal villa’s te bouwen. Diverse organisaties kwamen hiertegen in het geweer. Erfgoedvereniging Bond Heemschut ontdekte dat de houten huisjes begin 20e eeuw zijn gebouwd door architect K.P.C. de Bazel. Eerder werd al bekend dat het complex dienst heeft gedaan als herstellingsoord voor ’bleekneusjes’ uit Amsterdam die in de landelijke omgeving moesten aansterken. Daarna bleken ze ook nog eens unieke ontwerpen in het oeuvre van de bekende architect.

Erfgoedvereniging Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap, Vrienden van het Bredius en de Historische Kring Bussum strijden daarom sinds vorig jaar tegen de voorgenomen sloop van de houten villa’s. Daar is nu dus het compromis uitgekomen dat de originele villa behouden blijft. Volgens Heemschut is het ’jammer dat het hele complex niet behouden kan worden, maar voor ons is dit een goed compromis’, laat zij weten in een reactie.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen