Premium

Open dag scoutinggroepen in Beverwijk: ’Hier wordt iedereen geaccepteerd’

Open dag scoutinggroepen in Beverwijk: ’Hier wordt iedereen geaccepteerd’
Yalizha (6) heeft de grootste lol in een bal op het water bij de open dag.
© Foto Ronald Goedheer
Beverwijk

De 7-jarige Yalizha wacht geduldig totdat de doorzichtige bal waarin ze staat helemaal is opgeblazen. Dan krijgt ze een zetje, de ganzenvijver op. Ze loopt op water, kruipt er overheen en valt een paar keer. ,,Mijn broek is helemaal nat’’, lacht ze breed.

De open dag van de scouting is zaterdag goed bezocht. Dit keer zijn de bezoekers niet helemaal aan hun lot overgelaten. In kleine groepen worden ze rondgeleid. Zo verdwaalt niemand op het terrein waar vier scoutinggroepen elkaar ontmoeten: Mees Toxopeus, Die Wijcker Duinjaghers (DWD), Wiawaha Beverwijk en Admiraal van Kinsbergen (AVK).

Als Yalizha bij Mees Toxopeus weer aan wal staat, helpt haar moeder om haar laarzen aan te trekken. ,,Het was superleuk en een klein beetje spannend’’, geeft ze toe. ,,Ik kon naar de bodem kijken. Ik zag zand, maar geen vissen.’’ Scout Bobby Jo komt Yalizha ophalen om binnen bij de welpen (7 tot en met 11 jaar) koekjes te gaan bakken.

Bij de Bevers (5 tot en met 7 jaar) van de DWD wordt een stoelendans gedaan. Op muziek van Kinderen voor Kinderen lopen vier jongens en een meisje om de groene stoeltjes. ,,Wacht even, ik moet mijn veters strikken’’, zegt een jongen door de muziek heen. Professor Plof stopt de muziek. Rebbel, de fictieve naam van scoutleider Jodey Pinas, schiet gelijk te hulp. ,,Maak er een dubbele strik in.’’ Bij de Bevers hebben alle leiders een fictieve naam.

Na de stoelendans is het tijd voor iets anders. ,,Wat gaan we nu doen?’’, vraagt een van de jongens. De vijf kinderen gaan keurig aan een lange tafel zitten. Jodey (21), die zelf al elf jaar op scouting zit, pakt iets lekkers. ,,We gaan bouwen met marshmellows. Buiten bouwen scouts in het groot. Wij bouwen binnen in het klein.’’

Stoer

Ondertussen heeft Tijs (6) uit Beverwijk al brood geroosterd en een toren gemaakt met stokjes en elastiekjes. Nu kijkt hij met zijn buurjongen Aiden (7) bij de AVK. ,,Tot nu toe vind ik het leuk. Misschien dat ik op scouting ga’’, zegt Tijs, die eerst nog wat meer wil ontdekken voordat hij een keus maakt. Moeder Suzanne Ikelaar is met haar zoon naar de open dag gekomen. ,,Met de buurjongen speelt Tijs de hele dag buiten. Scouting is wel wat voor ze’’, vindt ze. ,,Het is goed voor meer zelfverzekerdheid, er is saamhorigheid en het is gewoon stoer.’’ De jongens zijn er alweer vandoor, ze rennen over heuveltjes door het bos.

,,En dan zeggen wij. We zijn van de Wiawaha uit Beverwijk’’, klinkt het over het terrein. De girlscouts roepen hun yell.

Demi Herf (20), één van de scoutsleiders van de Wiawaha, vertelt hoe ze met de meiden een driepoot gepionierd heeft. Oftewel, drie palen in de grond en die rechtop gezet. De palen zijn de constructie voor de keuken. ,,Iedereen mag een eigen pannenkoek bakken. Dat hoort bij zelfstandigheid’’, zegt Demi, die er zes jaar bij zit.

Zelfstandigheid is belangrijk voor de scouts. Demi: ,,Op scouting leer je hoe het leven werkt, je leert samenwerken en je leert sociale vaardigheden. Iedereen wordt hier geaccepteerd.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen