Premium

Broccoli-teler uit Wervershoof ontdaan na beelden Zembla over spuiten gif: ’Ik heb spijt, had het nooit zo moeten doen’

Broccoli-teler uit Wervershoof ontdaan na beelden Zembla over spuiten gif: ’Ik heb spijt, had het nooit zo moeten doen’
Wervershoof

„Ik had het nooit zo moeten doen”, zegt broccoli-teler Maarten Botman uit Wervershoof geëmotioneerd. Op beelden van onderzoeksprogramma Zembla is te zien hoe hij met harde wind bestrijdingsmiddelen over zijn land spuit terwijl er medewerkers onbeschermd rondlopen.

,,Ik ben dood- en doodziek van het hele verhaal. Heb er veel spijt van dat ik aan het spuiten was met die wind. Maar het gaat niet altijd goed, we hebben niet altijd ideale omstandigheden. Het waait altijd in Noord-Holland.”

Lees ook: Medewerkers West-Friese broccoli-teler op beelden van Zembla blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen: ’Fouter dan dit kan niet’ [video]

Op de beelden is te zien dat de boer met wind zijn akkers bespuit, waardoor het middel alle kanten uit waait. In Nederland is het verboden te spuiten boven windkracht 3. Ook andere regels worden geschonden. Zo staan de spuitarmen van de tractor te hoog afgesteld en krijgt een sloot naast de akker de volle laag.

,,Ik heb hier lering uitgetrokken”, zegt Botman. ,,Ik ben op de vingers getikt door de milieudienst omdat er personeel in de buurt was. Dat mag niet en dat moet ook helemaal niet. Maar we moeten allemaal wel eens ons moment pakken in dit werk en dan zit het niet altijd mee.”

Privéleven

Hij vertelt dat het werk soms af moet omdat er bijvoorbeeld regen aankomt of om iets met de familie te kunnen doen. ,,Want je bent altijd aan de gang. Je hele privéleven lijdt er verschrikkelijk onder.”

De beelden lijken volgens Botman ’erger’ dan het was. ,,De beelden zijn van ver genomen, het personeel liep ruim op de spuit heen.”

Hij voelt zich aan de schandpaal genageld. ,,Opgeknoopt”, zegt hij. ,,Ik werk al veertig jaar keihard op het land. Ik heb een fout gemaakt en dat erken ik gewoon. Er stond eigenlijk te veel wind. Dat praat ik ook niet goed. En dat ga ik ook niet meer doen.”

,,Het lijkt nu of ik maar met giftige middelen aan het spuiten ben bij mensen, maar ik was met een onkruidmiddel bezig. Dat is lang niet zo heftig. Wij spuiten al met hele lage doseringen”, zegt Botman getergd.

Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA) noemt de Zembla-beelden van de agrariër en een loonwerker, gemaakt in het voorjaar van 2017, 2018 en 2019 ’onthutsend’. „Dit is het grof schenden van de regels.”

Hij vindt dat er ’onaanvaardbare risico’s zijn genomen met de gezondheid van mensen’ en stelt met collega Gijs van Dijk vragen aan minister Carola Schouten van Landbouw en staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

De PvdA wil weten hoeveel overtredingen met bestrijdingsmiddelen er jaarlijks in de land- en tuinbouw plaatsvinden. De fractie wil dat de pakkans omhoog gaat en dat de gezondheid van de betrokken medewerkers en omwonenden wordt onderzocht.

„Dit is gewoon crimineel, als je op zo’n manier omgaat met schadelijke stoffen die je verantwoord moet gebruiken”, zegt Moorlag over de beelden.

,,Met harde wind spuiten, veel te hoog boven de gewassen en mensen op het land die eraan worden blootgesteld; dat hoort gewoon niet in een beschaafd land als Nederland. Op deze manier wordt de hele beroepsgroep te schande gemaakt.”

Parkinson

Hij is verontrust over het mogelijke verband tussen landbouwgif en de hersenziekte parkinson, waarover Zembla eerder een uitzending maakte. „Gebruik het liefst geen gif. Maar je ontkomt er niet helemaal aan, want er zijn nou eenmaal ziekten en plagen die schadelijk zijn voor gewassen. Maar doe het dan heel verantwoord.”

Ook FNV en LTO zijn geschokt over de beelden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen