Jeugdzorgorganisatie Parlan zit financieel in zwaar weer: leegstand van gesloten instelling Transferium in Heerhugowaard is oorzaak van problemen

Jeugdzorgorganisatie Parlan zit financieel in zwaar weer: leegstand van gesloten instelling Transferium in Heerhugowaard is oorzaak van problemen
Transferium in Heerhugowaard. Leegstand in deze instelling zorgt ervoor dat jeugdzorgkoepel Parlan financieel wankelt.
© Archieffoto
Alkmaar

Jeugdzorgorganisatie Parlan, actief in 26 Noord-Hollandse gemeenten, zit financieel in zwaar weer.

De koepel (900 medewerkers, 5000 cliënten, 66 miljoen euro jaaromzet) krijgt de exploitatie van Transferium in Heerhugowaard niet rond. Daardoor komt het water de instantie tot de lippen te staan.

Miljoenencontract

Transferium kampt met leegstand sinds Parlan het miljoenencontract over gesloten jeugdzorg voor 18 gemeenten in de regio’s Alkmaar, West-Friesland en Kop van Noord-Holland kwijt is geraakt aan Horizon in Bakkum.

Met zeven gemeenten in IJmond en Zuid-Kennemerland loopt een verbintenis tot en met 2021. Dit gaat om 25 van de 80 plekken.

Parlan kondigde deze zomer aan lege plaatsen in te vullen met intensieve, open jeugdzorg. Dat lukt beperkt. Leegstand kost tonnen per maand.

Compensatie

Omdat de 18 noordelijke gemeenten de zorgkoepel niet in de kou willen laten staan, is maanden leegstandcompensatie betaald: maximaal 4,6 miljoen euro. Die regeling loopt spoedig af.

Parlan heeft gevraagd de compensatie tot 2020 te verlengen. Dat verzoek is afgewezen.

Onderzoek

Wel is besloten de financiële situatie van de jeugdzorgorganisatie te onderzoeken en te bepalen wat nodig is om de instantie overeind te houden.

Parlan noch gemeenten gaan in op vragen van deze krant over de wankele positie.

’Probleem’

In een verklaring wordt erkend dat ’een probleem is ontstaan rondom de dienstverlening in Transferium’.

Meer informatie dan dat ’ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Jeugdautoriteit en gemeenten in gesprek zijn om te zorgen dat de zorg voor jongeren bij Parlan gewaarborgd blijft’ willen partijen nu niet kwijt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen