’Riolering van door gevaarlijke bacterie geplaagd Zaans Medisch Centrum voldoet niet aan de normen’

Zaandam

De binnenriolering van het Zaans Medisch Centrum, dat te kampen heeft met een gevaarlijke ziekenhuisbacterie, voldoet niet aan de officiële normen

Dat maakt het bedrijf Pharmafilter bekend, in reactie op eerdere berichtgeving vanuit het ZMC. Daarbij verwijst het naar een onderzoeksrapport van Arcadis Nederland van 4 september, dat tot nu toe niet bekend werd gemaakt door het ZMC.

Uit dit rapport blijkt volgens de samenvatting van Pharmafilter:

- De binnenriolering van het ZMC voldoet niet aan de geldende wettelijke NEN-normen.

- De riolering van de nieuwbouw in Zaandam voldoet niet aan de normen van Pharmafilter, die met het ZMC in 2015 contractueel zijn overeengekomen.

- Het riool is niet goed onderhouden en schoongemaakt.

Het Zaans Medisch Centrum brengt de hardnekkige infectie tot nu toe in verband met het gebruik van de innovatieve rioolvuilverwerkingssysteem van Pharmafilter, waar het Zaanse ziekenhuis gebruik van maakt. Het ZMC heeft onlangs bekend gemaakt afscheid te nemen van dit systeem.

Pharmafilter verweert zich dus tegen de impliciete beschuldiging dat het systeem niet deugt. Het ligt aan de manier waarop het ZMC het systeem heeft geïnstalleerd, stelt het bedrijf.

’Uit het rapport van Arcadis Nederland blijkt dat het ziekenhuis tekort is geschoten om de riolering conform de normen in te richten en te onderhouden. In 2017 heeft het ZMC hierdoor veel last gehad van rioolverstoppingen. Het riool in het ZMC wordt tot op de dag van vandaag gehinderd door niet opgeruimde verstoppingen, aldus de onderzoekers.’

’Iedere vorm van bewijs dat Pharmafilter de oorzaak is van de problemen in het ZMC ontbreekt’, aldus het bedrijf in het persbericht.

Het ZMC heeft volgende week een gesprek met Pharmafilter en geeft in afwachting daarvan geen reactie, laat een ziekenhuiswoordvoerder vanochtend weten.

Lees hier het volledige persbericht: https://pharmafilter.nl/

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen