Premium

Noord-Hollandse invasie bij Cambuur, de tegenstander van FC Volendam

Noord-Hollandse invasie bij Cambuur, de tegenstander van FC Volendam
Erik Schouten in extase nadat hij voor Cambuur heeft gescoord tegen Go Ahead Eagles. Jamie Jacobs (links), Calvin Mac-Intosch en Mees Hoedemakers (achtergrond) zijn naar hem op weg.
© Foto Soccrates
Leeuwarden

Meer dan een half elftal Noord-Hollandse spelers stak deze zomer de Afsluitdijk over. Op zoek naar nieuw voetbalgeluk zijn ze neergestreken bij Cambuur, vrijdagavond in Volendam tegenstander van FC Volendam.

In Café Cambuur, pal naast het stadion, is het een uurtje voor de wedstrijd tegen Helmond Sport druk. Er wordt ’ingedronken’ en natuurlijk over Cambuur gepraat. De twee supporters Thom Stielstra en Jelle Soepboer willen best even de Noord-Hollanders kort omschrijven.

Robert Mühren. „Een topspits voor Cambuur. Die schopt er dit seizoen minimaal 25 in.”

Sonny Stevens. „Onze vorige keeper, Xavier Mous, was heel goed, maar die is naar PEC Zwolle. Stevens is een prima opvolger. Een keeper met ervaring.”

Mees Hoedemakers. „Stofzuigertje. Voert zijn taken goed uit.”

Jamie Jacobs. „Die blijft maar gaan. Hard werken is hier het belangrijkste en dat doet hij. Hij heeft veel diepgang en een neusje voor de goal.”

Erik Schouten. „Goeie verdediger. Kleunt er lekker in en kan ook nog voetballen.”

Ja, de twee supporters zijn blij met alle aanwinsten uit het westen. Begrijpelijk. Cambuur doet het uitstekend. De club staat derde, slechts twee punten achter koploper De Graafschap.

Naast genoemd vijftal haalde Cambuur ook nog Sven Nieuwpoort (Den Helder, opgeleid bij Ajax) en routinier Calvin Mac-Intosch (Amsterdam, onder meer ex-Telstar). Elke twee weken is Leeuwarden dus eventjes een Noord-Hollandse enclave.

„We hadden heel veel buitenlandse spelers. Dat wilden we veranderen. We wilden meer Nederlandse jongens binnenhalen”, zegt directeur Gerald van den Belt. In eigen regio zijn goede spelers lastig te vinden. „Noem mij eens een paar goede voetballers uit Friesland. Ze zijn er wel, maar het zijn er niet overdreven veel. We hebben nou eenmaal een dunbevolkt gebied. De regio’s Groningen en Zwolle zijn voor ons interessant, maar zeker ook Noord-Holland. Als je in Brabant, Limburg of Rotterdam woont is Leeuwarden een ongelooflijk eind weg. Als je in Noord-Holland woont niet. Voor die jongens is de stap naar Cambuur gemakkelijker.”

Twee van de nieuwelingen komen van (Jong) AZ: Hoedemakers en Jacobs. „We volgen AZ op de voet”, zegt Van den Belt. „We kijken nadrukkelijk naar talenten die bij topclubs net niet doorbreken. Die jongens hebben een topopleiding in de benen. Als je op die leeftijd nog niet goed genoeg bent voor AZ 1 is dat geen schande, en voor Cambuur ben je dan heel interessant. Het gekke is: mensen van AZ noemden Jacobs ’een beetje introvert’. Maar bij ons hoorde hij meteen bij de extravertere spelers. Hij loopt hier vooraan in de polonaise. Die westerse bluf kunnen wij wel een beetje gebruiken.”

De Noord-Hollandse spelers hadden zo hun eigen redenen om te kiezen voor Cambuur. Maar voor allemaal speelde de uitstraling van de club ook een rol. Veel publiek, mooie sfeer.„Mijn familie is al helemaal verliefd op de sfeer in het stadion tijdens wedstrijden”, zegt Mees Hoedemakers. „Cambuur is gewoon een grote club”, zegt Erik Schouten. „Altijd als ik hier met FC Volendam kwam wist ik ’dat wordt een gekkenhuis’. Dat laten we dit seizoen ook wel zien, met drie overwinningen van 5-0, 5-1 en 3-2. Het zou mooi zijn als tegenstanders hierheen komen met het gevoel van ’als het maar niet een dikke nederlaag wordt’.”

Verder is Cambuur juist heel gewoon. „Vlak naast de ingang van het stadion zit een supermarkt. Dit is een doodnormale club. Heerlijk. Dat past prima bij me”, zegt Robert Mühren.

Sonny Stevens

(27 jaar, uit Hoorn. Vorige clubs: FC Volendam, FC Twente, GA Eagles, Excelsior).

„Ik heb hier voor één jaar getekend. Ik wilde in Nederland blijven én graag een heel seizoen spelen. Dat kan hier, dat vertrouwen hebben ze in mij uitgesproken. Ze zochten echt een eerste keeper en ik paste in dat profiel: een ervaren keeper die kan ’meegaan’ in het voetbal.”

„De toekomst? Een planning maak ik niet meer. Dat deed ik wel toen ik naar Twente ging. Ik dacht ’twee jaar rijpen en dan een volgende stap maken’. Maar ik raakte zwaar geblesseerd. Ik bekijk het nu van jaar tot jaar.”

Erik Schouten

(28 jaar, uit Westwoud. Vorige clubs: AZ en FC Volendam).

„FC Volendam was niet ontevreden over me, maar wilde een jongere speler op mijn plek. Ik was plan B. Goed dat ze eerlijk waren, maar dan wilde ik liever ergens heen waar ik plan A was.”

„Cambuur is een grote club. Heeft eredivisie gespeeld en speelt in de eerste divisie normaal gesproken bovenin mee. In alles zijn ze hier wat verder dan bij Volendam, al worden daar nu ook weer stappen gezet. Discipline, voetbalvisie, begeleiding: dat was bij Volendam een beetje verwaterd, maar komt nu weer op de rit.”

Mees Hoedemakers

(21 jaar, uit Zaandam. Wordt voor een jaar gehuurd van AZ).

„Op een gegeven moment wil je ’echt profvoetbal’ spelen. Daarmee bedoel ik: spelen om te winnen, spelen met druk van het publiek. Bij Jong AZ is dat niet zo. Daar speel je vooral om je te ontwikkelen en om je te laten zien aan de staf van het eerste elftal.”

„Twee jaar geleden had ik bij Jong AZ een prima seizoen. Vorig jaar minder. Dat had te maken met de iets andere speelwijze. Bij mijn keuze speelde daarom mee dat de trainer mij in deze rol van ’verbindingsspeler’ op het middenveld wilde hebben.”

Jamie Jacobs

(21 jaar, Purmerend. Vorige club: AZ).

„Ik had bij AZ nog een contract, maar was er een beetje vastgelopen. Ik speelde al drie jaar in Jong AZ en had het idee dat er weinig zou veranderen. Ik was toe aan iets nieuws en wilde in een eerste elftal spelen, voor veel publiek en met de druk om resultaten te moeten halen. Ik heb voor twee jaar getekend.”

„Ik ben een van de twee aanvallende middenvelders. Ik moet alleen niet teveel zwerven. Ik heb de neiging overal te lopen, maar dan loop ik soms ruimtes voor anderen dicht. Met vier doelpunten gaat het tot nu toe lekker.”

Robert Mühren

(30 jaar, uit Volendam. Vorige clubs: FC Volendam, AZ, Zulte Waregem, Sparta, NAC. Wordt gehuurd van Zulte Waregem).

„In de eerste divisie was dit een van mijn wensclubs. Waarom? Het is een mooie club en dichtbij. Ons huis in Volendam was klaar. Daar wilden we graag wonen.”

„De trainer wilde hier iets creëren waardoor de mensen weer met plezier naar Cambuur gaan en dat er iets moois kan ontstaan. Nou, dat lukt tot nu toe aardig: dertien goals in drie thuiswedstrijden. Ze hebben hier goed gescout. Er zit een mooi idee achter en dat komt er al vrij snel uit.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen