Tarieven TESO niet omhoog, stuurhuis Schulpengat naar Juttersmuseum Flora

Een kaartje voor de veerboot wordt wederom niet duurder.

Een kaartje voor de veerboot wordt wederom niet duurder.© Archieffoto ANP

Anja Roubos
Den Burg

Texels Eigen Stoomboot Onderneming zal de vervoerstarieven komend jaar opnieuw niet verhogen.

Dat werd vrijdagavond medegedeeld tijdens de aandeelhoudersvergadering in de nieuwe TXL Sporthal. Een tariefstijging wordt al enige tijd verwacht als gevolg van de 21 procent btw die vanaf dit jaar wordt berekend over de aankoop van een nieuwe veerboot. Eerder werd hierover geen btw berekend.

De Raad van Commissarissen vindt een prijsverhoging echter nog niet nodig. TESO had afgelopen boekjaar een positief resultaat van 2.101.000 euro, een stijging van 58 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Bij de andere, commerciële Waddenveerdiensten werden de tarieven vorig jaar al flink verhoogd naar aanleiding van de btw-maatregel. De prijs van een bootkaartje naar Texel is volgens TESO nu lager dan in 2002, terwijl de prijs van reizen met de auto en met het OV in Nederland de laatste tien jaar gemiddeld met 22 procent is gestegen.

Geen winstoogmerk

TESO stelt dat de gelijk gebleven prijzen mogelijk zijn dankzij het succesvol functioneren als gebruikersorganisatie die het belang van haar passagiers vooropstelt en zonder winstoogmerk streeft naar een optimale bereikbaarheid van Texel. Het positieve resultaat van de onderneming wordt gereserveerd voor de aanschaf van de nieuwe boot in 2031.

Vrijdagavond werd al wel aangekondigd dat TESO ergens in de loop van de komende jaren alsnog btw zal moeten gaan heffen op de prijs van het bootkaartje.

Het stuurhuis van de onlangs gesloopte veerboot Schulpengat gaat naar Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora bij De Koog. Aanvankelijk was de bootdienst met Stichting Texels Museum overeengekomen om de stuurhut toe te voegen aan de TESO-tentoonstelling in museum Kaap Skil. De stichting zag hier dit voorjaar echter vanaf omdat de focus van het museum nu op het Palmhoutwrak ligt. Daarna meldden zich spontaan tien serieuze gegadigden die de stuurhut wilden exposeren op Texel, waaronder Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, waar nu de keus op is gevallen.

Criteria die daarbij meespeelden, waren een jaarronde openstelling, voldoende bezoekersaantallen en de voorkeur voor een partij zonder winstoogmerk, zoals een stichting. Deze week is een intentieovereenkomst getekend tussen TESO, Stichting Juttersmuseum Texel en Flora.

Het stuurhuis zal komend voorjaar worden geplaatst op het Floraterrein aan de Pontweg. Het is de bedoeling dat het stuurhuis en de tentoonstelling in aanbouw in 2021 toegankelijk zijn voor bezoekers.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.