Onderzoekster: ’Jonge klimaatstakers willen zelf graag bijdragen’

Jolanda Kramers van All Be Connected gaat vrijdag naar de klimaatstaking in Den Haag om jongeren te vragen naar hun beweegredenen.

Jolanda Kramers van All Be Connected gaat vrijdag naar de klimaatstaking in Den Haag om jongeren te vragen naar hun beweegredenen.

Annet van Aarsen
Amsterdam

Als ze één dag de baas over de aarde zouden zijn, dan wisten de Nederlandse schoolstakers het wel. In de top-3 van zaken die ze meteen zouden veranderen, staat op nummer 1 bio-industrie verminderen, gevolgd door vliegen minder aantrekkelijk maken en openbaar vervoer goedkoper en makkelijker.

Dat blijkt uit een nog lopend onderzoek van Jolanda Kramers van de stichting All Be Connected. Ze vraagt tot aan de klimaattop volgend najaar in Amsterdam aan klimaatstakers en niet-stakers, jong en oud, overal ter wereld om een enquête in te vullen over klimaatverandering en hoe ze zelf met dat onderwerp omgaan. Inmiddels hebben ruim 5000 mensen uit meer dan 100 landen de vragenlijst ingevuld. Kramers heeft vanwege de Klimaatstaking vandaag in Den Haag de antwoorden tot nu toe van de Nederlandse jongeren - zowel 500 klimaatdemonstranten als 500 niet-stakers - op een rijtje gezet.

,,We zouden trots moeten zijn op de jonge klimaatstakers’’, vindt de onderzoekster. ,,Ze zijn heel wijs, ze denken na over hun toekomst, ze weten wat ze willen en je kunt er een volwassen gesprek mee voeren. Ze vinden het klimaatprobleem niet alleen een probleem voor Nederland, maar ook een probleem voor zichzelf. En ze willen zelf graag bijdragen aan het oplossen van het probleem.’’

Ze legde onder andere de vraag voor of ze hun eigen gedrag aanpassen. ,,Het percentage jonge Nederlandse klimaatstakers dat helemaal geen vlees eet, is opvallend hoog: bijna zestig procent’’, aldus Kramers. ,,Bij de niet-stakers was de score ruim 20 procent.’’ Stoppen met vliegen is een minder populaire maatregel: ruim 20 procent van de schoolstakers reist nooit met het vliegtuig, bij de niet-stakers is dat iets minder dan 20 procent.

Maar de veelgehoorde opmerking dat jongeren niet zouden komen opdagen bij een klimaatdemonstratie als die in het weekend is of als ze er een leuke activiteit voor zouden moeten afzeggen, gaat niet op. Bijna 80 procent zou er tóch liever voor kiezen om te demonstreren. En eveneens zo’n tachtig procent denkt meer na over wat ze zelf zouden kunnen doen om het klimaatprobleem aan te pakken. En een overgrote meerderheid zou graag zien dat ze op school les zouden krijgen over klimaatverandering en andere mondiale bedreigingen. Niet bij aardrijkskunde of maatschappijleer, maar als nieuw vak.

Kramers gaat vrijdag naar de Klimaatdemonstratie in Den Haag om daar met deelnemers te spreken.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen