Ajax breekt na rust het verzet van Fortuna [video]

© ANP SPORT
AMSTERDAM

Op halve kracht heeft Ajax de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard tot een goed einde gebracht. De kampioen nam met twee doelpunten in de eerste acht minuten van de tweede helft afstand en liep vervolgens uit naar een zege van 5-0. Quincy Promes was met drie treffers de gevierde man.

De Johan Cruijff ArenA was aardig volgelopen met supporters die dachten dat ze alleen maar kwamen controleren met hoeveel Ajax nu weer ging winnen. Niet alleen veel fans namen het duel met de nummer voorlaatst van de eredivisie makkelijk op. Ook sommige spelers van de thuisploeg namen voor rust een halve snipperdag op.

Hakim Ziyech ontbrak bij Ajax en ook Lisandro Martínez kreeg rust. Donny van de Beek keerde na een maand blessureleed weer terug in de basisformatie en Razvan Marin kreeg weer eens een kans op het middenveld. Wie de spelers van Fortuna Sittard zag arriveren in Amsterdam, die dacht dat ze zwaar onder de indruk waren. Ze namen foto's van elkaar en filmden het stadion voor de warming-up.

© ANP SPORT

Na het eerste fluitsignaal deed Fortuna Sittard echter alles voor een goed resultaat. Ze verdedigden met z'n allen, rekten tijd en simuleerden soms blessures.

Het was vooral aan doelman Alexei Koșelev te danken dat Ajax niet scoorde voor rust. Oog in oog met Quincy Promes bleef de Moldaviër driemaal overeind. De keeper had geluk dat Tadic rakelings over kopte en Van de Beek te laat kwam om een voorzet van Promes binnen te tikken.

Maar Fortuna Sittard kreeg ook kansen. Daley Blind voorkwam op de doellijn dat Bassala Sambou scoorde en rechtsback Felix Passlack schoot maar net naast. Trainer Erik ten Hag besefte in de rust dat er iets moest gebeuren en bracht spits Klaas-Jan Huntelaar voor middenvelder Edson Álvarez.

Was het die ene wissel of leefde Ajax op na een donderspeech van Ten Hag in de rust? Na acht minuten spelen in de tweede helft leidde de thuisclub al met 2-0. Promes maakte voor het derde duel op rij de openingstreffer op prachtig aangeven van Tadic. Neres verlengde een kopbal van Huntelaar doeltreffend: 2-0. Ajax liep uit naar 5-0.

Promes scoorde opnieuw nadat doelman Koșelev een schot van Marin niet onder controle had gekregen. De ongelukkige Cian Harries werkte een trap van de ingevallen Ryan Gravenberch in eigen doel, waarna Promes met zijn derde treffer de eindstand bepaalde.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen